Přeskočit na hlavní obsah

Fw: Liberation Travel Hacks 09/2024 (CZSK)



Sent from Proton Mail for iOS


---------- Přeposlaná zpráva ----------
Od: Liberation Travel <info@liberation.travel>
Datum: V út, zář 10, 2024 v 14:53
Předmět: Fw: Liberation Travel Hacks 09/2024 (CZSK)
Komu: <dandvo@protonmail.com>
Kopie:
Liberation Travel Hacks 09/2024 (CZSK)

Liberation Travel Hacks 09/2024

Páči sa mi karavánový život, nikdy som si nemyslel, že sa budem tešiť z tej nezávislosti, ktorú mi poskytuje:
  • Solárne panely ma spravili úplne nezávislými od kempov a dobíjania sa. Celý deň dokážem nabíjať laptopy a smartfóny dokonca aj v upršanom Írsku.
  • Závislosti od mobilných operátorov som sa zbavili satelitným spojením cez Starlink Mini, takže dokážem prežiť aj v divokejších oblastiach či hustých lesoch, kde nie je žiadny mobilný signál.
  • Vodu natankujem na skoro každej pumpe, už som ju plnil aj z horského potoka.
  • Plynová bomba na varenie mi vydrží dva mesiace v kuse pri dennodennom varení (a mám rezervnú).
  • Vďaka kvalitným slúchadlam, ktoré mi izolujú hluk a maske na oči, sa dobre vyspím aj pri hlučnej ceste / diaľnici, takmer kdekoľvek
  • Sprchu mám v aute alebo chodím často plávať či do sauny.
  • Ako nomád úplne nikoho nezaujímam (ani políciu, ani lokálny finančný úrad).
Uvedomil som si, že ako väčšina z vás, aj ja, žijem veľkú časť života vo virtuálnom svete, kedy mi nevadí malý fyzicky priestor na prácu, obzvlášť ak mám rýchly internet.
Aspoň ma to motivuje veľkú časť dňa tráviť von a byť fyzicky aktívny.
Vediem plnohodnotný život, viac prepojený na prírodu ako kedykoľvek predtým.
Zaspávam a zobúdzam sa pri úžasných západoch slnka.
Mám rád túto campervan životnú fázu.

Pavol Lupták, 10.9.2024, Bratislava

Slovensko

Čo má Paraguaj spoločné so Slovenskom?

Obe tieto krajiny sú diery.
Paraguaj v kontexte juhoamerickom, Slovensko v kontexte európskom.
Diera v tomto kontexte znamená, že nemajú more, ani žiadnu atrakciu svetového charakteru, ani obzvlášť rozvinutý priemysel či kozmopolitné miesto na život. Bežný americký turista, ak si má vybrať krajinu Južnej Ameriky alebo Európy, ktorú navštívi, tak nepôjde ani Paraguaja, ani na Slovensko (a ak si má vybrať krajinu Strednej Európy, tak pôjde do Prahy/ČR).
V čom sa ale Paraguaj od Slovenska líši je, že paraguajským politikom na rozdiel od tých slovenských už došlo, že ich krajina je diera. A na to, aby tam prilákali akýkoľvek kapitál alebo ľudí z celého sveta, musia mať nízke alebo nulové dane, lebo nemajú až tak veľa toho, čo ponúknuť.
Na svete totiž platí pravidlo - "čím väčšia diera, tým musí mať nižšie dane", lebo inak už nebude žiadny dôvod, prečo tam žiť alebo investovať.
Slovensko (s výnimkou Vysokých Tatier a pár mozgov, ktoré tam ešte zostali) toho tiež nemá z globálneho hľadiska čo ponúknuť.
Napriek tomu na Slovensku je progresívne zdanenie a odvody ako v atraktívnych krajinách Západnej Európy alebo v Kalifornii.
Pre Slovensko to znamená ako odliv kapitálu, tak šikovných ľudí a pokles životnej úrovne (čo sa práve deje).
Jediná vec, čo Slovensko podľa mňa zachráni sú drastické ekonomické reformy - inšpirovať sa môže u Paraguaja, kde tieto reformy nastali a momentálne je na tom Paraguaj (ako historicky najzaostalejšia krajina Južnej Ameriky) ekonomicky lepšie ako Argentína, ktorá pred 100 rokmi patrila medzi najvyspelejšie štáty sveta (paraguajské guaraní je oproti argentínskemu pesos skutočne tvrdá mena). Čo to znamená:
  • 10% daň na akékoľvek lokálne zisky (v Paraguaji väčšina ľudí neplatí žiadne dane, lebo daň zo zisku sa počíta až pri príjme nad 10000 USD ročne, čo väčšina Paraguajcov nezarobí).
  • Žiadne dane na zahraničné príjmy (teritoriálna taxácia je predpokladám ale v socialistickej EÚ zrejme nepresaditeľná, napríklad Gibraltár, ako krajina mimo EÚ, to má pre firmy).
  • 10% DPH, pričom každá fyzická osoba môže byť platca DPH a robiť si odpočet DPH z akejkoľvek svojej spotreby.
  • Žiadne povinné odvody. Na Slovensku to znamená demonopolizácia sociálnych odvodov a deoligopolizácia zdravotných odvodov. Treba si uvedomiť, že všetko, čo na Slovensku nefunguje je platené odvodmi alebo daňami, takže ich treba zrušiť alebo minimalizovať.
Mimochodom aj Írsko, kde sa momentálne nachádzam, je v kontexte Západnej Európy diera. Írski politici to skoro pochopili a zaviedli korporátnu daň zo zisku 12.5%, čím výrazne naboostovali ekonomiku a spôsobili, že svetové korporácie si tu otvorili headquarters.
Slovenskí politici by sa mali intenzívne zamyslieť nad tým, aká "veľká" diera Slovensko je a podľa toho by mali nastaviť daňovo-odvodovú politiku.
Inak tam žiadny kapitál nepríde a všetci šikovní odídu.

Na Slovensku sa neoplatí...

1. Na Slovensku sa neoplatí platiť si paušál od slovenských mobilných operátorov

Obzvlášť tie dátové (a GSM hovory sú už dávno prekonané). Dnes sa ma kamarát spýtal, že cestuje a akú dátovú eSIM si má zaobstarať. Odporučil som mu poľský Sparks, ktorý ponúka 40 GB za 39.99 USD na 365 dní (čo je 0.90 EUR/GB) cez Mobimatter. Ak by ste chceli eSIM len na 30 dní, tak si viete kúpiť 60 GB za 41.99 USD (čo je 0.63 EUR/GB). 5G dáta fungujú v celej EÚ, v prípade Sparks dokonca aj v USA. Povedal mi, že za tú cenu sa mu neoplatí platiť si mobilný paušál u žiadneho slovenského mobilného operátora. Čo má samozrejme pravdu, obzvlášť keď väčšinu dát nedokáže do konca mesiacov kompletne vyčerpať. Ja si už roky u slovenského O2 platím len 2 eurá mesačne za držanie slovenského čísla, na dáta na Slovensku (aj inde na svete) používam medzinárodné eSIM. Už len paraguajský operátor Personal mi dáva 30 GB za 23 EUR (200k PYG) mesačne v dátovom roamingu, čo mi platí v celej Južnej, Strednej, Severnej Amerike aj v Európe vrátane Slovenska, čomu ani slovenskí operátori na Slovensku nevedia konkurovať :-) Slovenskí, ako aj českí mobilní operátori sú absolútne nekonkurencie schopní, špeciálne, čo sa týka ceny dát v EÚ. Odhliadnuc od toho, že vás ešte aj špehujú (slovenská SIM sa nedá kúpiť anonymne) a dáta poskytujú etátovi. Sparks a všetky dátové eSIM na Mobimatter kúpite úplne anonymne za Bitcoin Lightning.

2. Na Slovensku sa neoplatí podnikať slovenskými firmami

Znie to bizarne, ale neoplatí. Obzvlášť v situácii, kedy reálne hrozí, že slovenská spoločnosť s ručením obmedzením sa stane s ručením osobným.
Ak máte malé príjmy (do 20000 – 40000 EUR ročne, čo je do 1–2 miliónov Kč ročne), tak sa vám oplatí založiť českú živnosť (stačí vám ľubovoľná česká adresa, prípadne schránka) s paušálnymi nákladmi a ňou podnikať na Slovensku. V tomto prípade sa rozlišujú tri daňové pásma (do jedného milióna Kč, jeden a pol milióna Kč a do dvoch miliónov Kč), ktoré definujú vaše fixné mesačné dane, sociálne a zdravotné odvody.
Ak zarábate viac, tak si môžete založiť napríklad US LLC firmu, ktorou môžete podnikať kdekoľvek na svete vrátane Slovenska. Budete musieť na Slovensku platiť ako slovenský daňový rezident dane z dividend / príjmu tejto americkej firmy a sociálne a zdravotné odvody, ale stále vás to vyjde lacnejšie a menej byrokratické, ako prevádzkovať slovenskú firmu. A ak ste šťastný paraguajský fešák s daňovou rezidenciou výhradne v Paraguaji, tak v tomto prípade neplatíte ani daň z dividend.
Ak máte vysoké zisky a malé náklady (a hrozí, že ku koncu roka budete musieť platiť vysoké dane), tak sa vám oplatí založiť estónska firma, kde reálne zdaňujete iba zisky, ktoré si ako majiteľ vyplácate z firmy. Ak zisk zostáva vo firme, žiadne dane platiť nemusíte. Čo znamená, že si zisk môžete znižovať akýmikoľvek budúcimi nákladmi (nie len do konca roka, ako je to na Slovensku). Česko, USA aj Estónsko majú so Slovenskom podpísanú zmluvu o zabránení dvojitého zdanenia, takže žiadne zrážkové dane nehrozia.

3. Na Slovensku sa neoplatí platiť si povinné zdravotné poistenie

Platiť si slovenské zdravotné poistenie, teda 15% z vášho reálneho príjmu (nie z minimálnej mzdy) je fakt veľmi, veľmi zlý deal. Obzvlášť, keď ho musíte platiť ešte aj z predaja krypto. Už len Poliaci platia z priemernej mzdy 2.5x menej zdravotné odvody ako Slováci, a to poľské zdravotníctvo nie je ani náhodou horšie, ako to slovenské. Zlý deal znamená, že aj keď platíte najväčšie možné zdravotné odvody (čo je 9128 EUR ročne), tak k tomu nedostanete žiadne špeciálne služby a žiadna slovenská zdravotná poisťovňa vám napríklad v plnej výške nepreplatí všetky dentálne úkony vášho súkromného lekára. Ak si zaplatíte medzinárodne zdravotné poistenie s doplnkovým poistením dentálnej starostlivosti za rádovo 4–5x nižšiu cenu mesačne, tak vám preplatí aj všetky dentálne služby od vášho súkromného slovenského zubára (!) Ja si platím 155 EUR/mesiac v medzinárodnej zdravotnej poisťovni a mám ako samoplatca vyššiu zdravotnú dostupnosť (keďže sa na mňa nevzťahujú kvóty slovenských zdravotných poisťovní) a krytie vo všetkých súkromných aj štátnych nemocniciach na celom svete vrátane Slovenska (neplatí mi to len v USA), ako akýkoľvek nešťastník, čo si musí zo zákona platiť povinné zdravotné odvody na Slovensku. Povinnosti platiť si zdravotné odvody na Slovensku sa ťažko zbavíte, keď tam žijete väčšinu času, teda máte tam daňovú rezidenciu a oficiálny príjem. Ak si tam ale trvalý pobyt zrušíte a nebudete mať žiadny oficiálny príjem, čo znamená, že budete žiť z úspor alebo požičky, tak sa tohto daňového aj zdravotného otroctva dokážete vzdať. Ak máte našetrené krypto, tak môžete žiť z (krypto) pôžičky, podobne, ako to robia všetci bohatí ľudia, ktorí neplatia dane, ani odvody. Buď využitím centralizovaných krypto pôžičiek firefish.io, nexo.com alebo decentralizovaných aave.com, spark.fi. Pôžička nie je daňová udalosť a nevyplývajú vám z toho žiadne daňové a odvodové povinnosti, obzvlášť keď nemáte na Slovensku trvalý pobyt a žiadny iný príjem.

4. Na Slovensku sa neoplatí platiť si sociálne poistenie

Ak si myslíte, že šetriť si na dôchodok formou štátneho sociálneho poistenia je dobrý nápad, spýtajte sa ľubovoľného slovenského podnikateľa, čo si o tomto "skvelom" nápade myslí. Štátne sociálne poistenie je horšie ako pyramídová hra a s veľmi veľkou istotou sa ho nedožijete a keď áno, tak dostanete silne devalvované štátne fiat peniaze, ktoré ani náhodou nebudú reflektovať sumu, ktorú ste na ňom za celú dobu zaplatili. Šetrite v Bitcoine, investujte do nehnuteľností alebo do starého dobrého zlata, ak sa chcete ochrániť voči inflácii. Veriť, že sa v budúcnosti o vás slovenský štát postará je horšie, ako veriť vo veľké špagetové monštrum. Už ste na to veľkí.
Riešenie ako neplatiť si sociálne poistenie — nebyť zamestnanec či živnostník, čo je prvý krok k vašej ekonomickej slobode.

5. Na Slovensku sa neoplatí mať slovenský bankový účet

Odhliadnuc od toho, že slovenské bankové účty podliehajú špeciálnemu sledovaniu zo strany SIS a polície, fakt nedostanete najlepšie služby za najnižšiu cenu. Už len keď používate zahraničné bankové služby ako Revolut, N26, Zen, tak viete o čom hovorím. Žiadna slovenská banka vám nedá VISA Platinum alebo Mastercard Word Elite bez dokazovania príjmu za 6 EUR/mesačne (toľko stojí najnižší gruzínsky SOLO X, ktorý má obe tieto prémiové karty v cene). A žiadna slovenská banka vám nedá najvyššiu VISA Signature bez dokazovania príjmu, ktorú mám v cene SOLO Club balíka za 23 EUR mesačne, spolu s kreditnou kartou American Express. Plus extra dvoch osobných asistentov (VISA concierge a SOLO concierge).

6. Na Slovensku sa neoplatí mať trvalú rezidenciu

Bohužiaľ, aj v situácii, keď tam reálne žijete. Zrušením trvalého pobytu sa:
  • Zbavíte brannej povinnosti, ktorá je zviazaná s trvalým pobytom. Obzvlášť v dnešnej krušnej dobe to oceníte.
  • Zbavíte sa povinnosti platiť zdravotné a sociálne odvody (čo je fakt zlý deal, viď vyššie). Ak ste tam väčšinu času / máte tam daňovú rezidenciu, tak tam nemôžete mať žiadny oficiálny príjem ako fyzická osoba, inak vám odvodová povinnosť vzniká zo zákona.
  • Zbavíte sa otravovania zo strany štátu, lebo vás vymaže z množstva registrov — štát tiež stratí schopnosť s vami komunikovať (čo je "feature", nie "bug"), pričom vy tú schopnosť nestratíte — na akomkoľvek štátnom úrade všetko vybavíte na pas (slovenskí občania môžu žiadať o slovenský občiansky preukaz pre nerezidentov s adresou v Asunción).
  • Zvýši sa vám zdravotná dostupnosť v ČR /Slovensku, lebo všetko budete platiť hotovosťou a preplácať medzinárodnou zdravotnou poisťovňou (nebudete obeťou kvót, ktoré majú podpísané súčasné zdravotné poisťovne s lekármi).
  • Zbavíte sa množstvo kolektívnych povinností, ktoré súvisia s trvalým pobytom (povinnosť sa sčítavať, plošného COVID testovania atď)
Na Slovensku sa skoro nič neoplatí. A je DOBRÉ o tom vedieť.
A to aj v situácii, že tam reálne žijete väčšinu času a necestujete.
Vo fyzickom svete vás štát bohužiaľ stále dokáže "chytiť za gule" a vytrieskať z toho najviac - Reforma dane z nehnuteľností prinesie miliardy eur. Ľudia zaplatia štátu stovky až tisíce eur.

Francúzsko

Autor Telegramu, Pavel Durov bol zadržený francúzskou políciou v Paríži za to, že odmietol kooperať s francúzskymi štátnymi zložkami (plus množstvo ďalších obvinení). Telegram nie je štandardne end-to-end šifrovaný (na rozdiel od napríklad Signálu alebo SimpleX), teda spoločnosť Telegram má a mala technickú možnosť odpočúvať a cenzurovať svojich používateľov, ktorú podľa zákona mala využiť a prejaviť verejnú "snahu o spoluprácu", keď im došiel z akejkoľvek krajiny súdny príkaz. Čo nespravili. Naopak Pavel Durov sa znížil na to, že zabezpečenie Signálu kritizoval a vymýšľal si, že sú tam backdoory (zadné vrátka). Autora Signálu Moxie Marlinspikea alebo jeho prezidentku Meredith Whittaker pravdepodobne nikto nezavrie, lebo oni môžu prehlásiť, že sa intenzívne snažili kooperovať so štátom, ale bohužiaľ vzhľadom na end-to-end šifrovaný dizajn Signálu sa im čisto technicky nepodarilo odpočúvať či cenzurovať nikoho, kto Signal používal. Koho môžu podľa mňa v tomto prípade (nielen vo Francúzsku) zatvoriť je Elon Musk, lebo ten sa doslova chváli tým, ako hádže do koša súdne príkazy rôznych štátov o cenzúru príspevkov na X.com a teda reálne odmieta spolupracovať so štátmi. Má osobný spor s brazílskym najvyšším sudcom Alexandre de Moraesom, ktorého súdne príkazy verejne ignoruje. Musk zatvoril pobočku X.com v Brazílii a na jeho mieste by som do Brazílie určite nejazdil, ak nechce skončiť ako Durov vo Francúzsku. Napriek tomu, že ja Telegram nepoužívam a nikdy som nepoužíval (jednoducho nie je bezpečný) a vyzývam všetkých ľudí, aby ho nepoužívali (a prešli na Signál alebo SimpleX), nemyslím si, že by ľudia ako Durov alebo Musk mali skončiť v base. Reálne to totiž nikomu a ničomu nepomôže. Západný svet odhalí svoju nechutnú totalitnú masku, v ktorej mu je cenzúra a kontrola informácií rovnako blízka ako akejkoľvek inej totalitnej krajine (používam práve francúzsku eSIM dátovu kartu a napríklad prístup k necenzurovanej video platforme rumble.com je blokovaný). Teroristi, zločinci, distribútori drog (v Rusku a na Ukrajine všetci používajú Telegram), šíritelia detskej pornografie jednoducho len prejdú na Signal, SimpleX či inú end-to-end šifrovanú platformu a štát na nich bude opäť úplne krátky.

Aktualizácia: Pavel Durov sa rozhodol spolupracovať a Telegram zaviedol moderovanie privátnych skupín.

Cenzúra nie je o tom, že zrazu nemáte prístup ku konšpiračným dezinfo alebo online-gambling webom. A preto vás to teraz vôbec netrápi. Je to o tom, že nejaký štátny úradník za vás rozhodne, ktorý obsah je pre vás vhodný a ktorý nie. A k akému obsahu by ste podľa štátneho nariadenia mali mať prístup a k akému nie. Ak sa stotožňujete s touto myšlienkou, tak musíte byť proti akejkoľvek cenzúre.

USA

Na to, aby vám pri vstupe do USA mohli pracovníci colnej a imigračnej kontroly prehľadať váš obsah telefónu alebo laptop, tak už potrebujú súdny príkaz. Toto bol jeden z dôvodov, prečo som do USA prestal cestovať.
Mercury.com začal zatvárať bankové účty pre vlastníkov firemných účtov, ktorí nemali svoju registrovanú trvalú adresu v USA. Ak sa vás to ako paraguajských rezidentov týka, skúste použiť alternatívy relayfi.com, payoneer.com, bilderlings.com či bankera.com. Možno je tiež najvyšší čas sa zamyslieť, ako prejsť kompletne na kryptomeny v prípade vašej US LLC firmy.

Severné Írsko

Severné Írsko je z geopolitického hľadiska aspoň také zaujímave ako Severný Cyprus (teda Turecká Republika Severného Cypru).
Prekročenie hraníc Severného Írska s Írskom si všimnete tak, že zrazu tabule s rýchlostnými limitami prestanú byť v mílach a začnú byť v kilometroch podľa štandardov EÚ.
Žiadne hraničné kontroly, žiadne zastavovanie auta.
Zaujímavejšie je to o to viac, že z UK (napríklad zo škótskeho Cairnryan) sa do Severného Írska dostanete tiež bez akýchkoľvek kontrol, keďže Severné Írsko je súčasťou UK.
Takže sme sa dostali z UK do Írska cez Severné Írsko bez akýchkoľvek colných či pasových kontrol. A je to normálne - funguje to tak pre všetkých.
Existujú minimálne dva hacky "Severného Írska", o ktorých by ste mali vedieť (ak viete o ďalších, tak dajte vedieť):
1. Ak si chcete poslať akýkoľvek balíček a vyhnúť sa colnému konaniu z UK na Slovensko (pozor je to nelegálne, aj keď to funguje). Balíček stačí poslať odkiaľkoľvek z UK do Severného Írska (napríklad kamošovi do Belfastu). To je vnútroštatna pošta, takže žiadne clo. Kamoš v Belfaste to prebalí a pošle kamošovi do Írska (napríklad do Dublinu). To je pošta v rámci Írska, takže žiadne clo. A kamoš v Dubline vám to rovno pošle na Slovensko ako zásielku v rámci EÚ. Opäť žiadne clo.
Samozrejme, oficiálne colnú povinnosť stále máte, ale pri setupe popísanom vyššie, vám ju nemá kto vynucovať a zásielku zastaviť.
Ak ste Ír a chcete si čokoľvek objednať z UK bez cla, tak to máte ešte jednoduchšie - stačí nájsť pobočku daného UK eshopu v Severnom Írsku, odkiaľ si to rovno objednáte po zemi do Írska.
2. Ak máte priateľku alebo kamaráta mimo EÚ, ktorý na svoj pas nedokáže zotrvať na turistické víza v EÚ viac ako 3 mesiace do roka a súčasne by sa chcel pozrieť ešte do Írska (čo je EÚ, kde sa už nemá ako dostať). Môže priletieť do UK na turistické víza (na ďalšie 3 mesiace, keďže UK nie je súčasťou EÚ). A cez Severné Írsko prísť na ďalších pár mesiacov do Írska. A potom sa opäť cez Severné Írsko vrátiť do UK a v rámci trojmesačného vízového limitu opustiť UK.
Opäť, legálne nemôže byť v EÚ (Írsku) viac ako 3 mesiace do roka, ale do toho Írska príde a odíde bez toho, aby si to tam niekto všimol (žiadne hraničné kontroly).
Verím, že existujú ak nie oficiálne, tak neoficiálne proxy preposielacie služby v Severnom Írsku, ktorý tento hraničný stav masívne hackujú.

Paraguaj

Vydávanie cedúl v Paraguaji sa opäť rozbehlo a všetko funguje ako predtým.

"Off-grid" komunita v Paraguaji, o ktorej ste nikdy nepočuli.

Anthony Bourdain: Unikátna kulinárska skúsenosť v Paraguaji.

Ak používate paraguajskú SIM kartu Personal v dátovom roamingu mimo Paraguaja viac ako 2 mesiace, tak sa vám Internet spomalí (na rýchlosť Edge) a na získanie pôvodnej rýchlosti je potrebná opätovná návšteva Paraguaja.

Brazília

Brazília je nová dystopická totalitná krajina západného sveta. Zakázali tam x.com. Ak žijete v Brazílii alebo Venezuele, tak prístup k ProtonVPN získate zadarmo. V Brazílii som strávil pár krásnych mesiacov. Momentálne už preferujem život v slobodnejších krajinách (Paraguaj, Uruguaj či Argentína).

Bitcoin, Monero a kryptomeny

Redotpay - ďalšia krypto karta, kde dokážete KYC spraviť na svoju paraguajskú cedulu.

Africké mesto a holandské mesto Arnhem, ktoré žijú Bitcoinom.

Služba crypton.sh vám poskytne anonymné číslo na príjimanie a posielanie SMS za Monero/Bitcoin.

Anonymná Xeovo VPN by mala fungovať aj v krajinách, kde väčšina VPN je zakázaných. Dá sa kúpiť za Monero a je Netflix friendly.

Dokument Bůh žehnej BITCOINU (s českými titulkami).

Monero Best Practices.

Travel Hacky

Ako mať viac naplnený deň a zvýšiť pracovnú efektivitu

Väčšina ľudí v súčasnej dobe má veľmi krátke trvanie pozornosti ("attention span"), lebo sú neustále rozptyľovaní sociálnymi sieťami alebo inými podnetmi, čo im znemožňujú sa dlhšiu dobu sústrediť na akúkoľvek zmysluplnú aktivitu. A potom majú pocit nenaplneného dňa.

2. "Pracujem, keď mám čas" — využívam hluché, časové medzery

Väčšinu emailov a správ napíšem v hluchých časových medzerách.

3. Maximalizujem svoju mobilitu, ale online som iba keď chcem

4. Minimalizujem čas na sociálnych sieťach

5. Mám vypnuté všetky notifikácie

Moji klienti si teda môžu vybrať medzi asynchrónnou komunikáciou so mnou, ktorá je zadarmo alebo synchrónnou, ktorá sa prispôsobí ich preferenciám, ale je platená.

Zaujímave odkazy

Ak nepoužívate ešte SimpleX, možno akurát toto interview vás presvedčí.

Koniec zubného kazu? Lumina Probiotic zavádza geneticky modifikované baktérie, ktoré nevylučujú kyselinu mliečnu. Jednorazová aplikácia kmeňa BCS3-L1 vytlačí existujúce baktérie z vašich úst.

Kľúčový dokument "Občianska neposlušnosť" od Henry David Thoreau, ktorý odmietol platiť dane americkému štátu kvôli tomu, že nechcel podporovať otroctvo, ktoré bolo v tom čase v USA legálne. Samozrejme, skončil za to v base. Otázka znie, že kde je principiálny rozdiel, keď ako slovenskí občania odmietnete platiť dane kvôli tomu, že nechcete, aby štát za vaše peniaze väznil a likvidoval životy nevinných ľudí za marihuanu (čo je ešte horšie ako otroctvo) alebo vám kradol viac ako polovicu vášho produktívneho života (ekonomické otroctvo). Prečo by ste mali využiť všetky legálne spôsoby ako neplatiť dane.

Občania týchto krajín sa nedokážu zbaviť občianstva (tak ľahko).

Toto je najhoršia fotografia KYC vytvorená umelou inteligenciou. Budú sa len zlepšovať. Koncept KYC nielenže predstavuje najväčší zásah do súkromia miliárd ľudí, ale je aj technologicky prekonaný a pre spoločnosť predstavuje viac rizík ako skutočného prínosu. Invazívnym zásahom do súkromia zo strany štátu sa dá vyhnúť len v obmedzenej miere (napríklad poskytovaniu informácií o svojich príjmoch vrátane kryptomien finančnej správe sa dá vyhnúť len minimálne, ak nechcete porušiť zákon). Ale KYC mimo štátnych služieb sa určite dá vyhnúť. Existuje množstvo non-KYC služieb a koncept non-KYC je čoraz populárnejší.

Nová dohoda OSN o kyberkriminalite môže výrazne oslabiť súkromie všetkých ľudí. Okrem iného toho úplne likviduje bankové tajomstvo.

Môj článok Bojím sa ľudí, ktorí v roku 2024 stoja stále za štátom. Česká verzia tu.

Mišo Takáč: AI ako pomocník a automatizácia života.

Jedna z predpovedí dystopickej budúcnosti.

Dokument Monopol na násilie (s českými titulky).

Corporate Cocoon (alebo ako vyzerá fiat svet pre väčšinu ľudí).

Juraj Bednár práve vydal svoj prvý hudobný album. Je to jeho digitálna spoveď o zloženej realite, určená pre digitálnych psychonautov. Keďže poznám príbehy, ktoré sa za ním skrývajú, mám k tomu osobitný vzťah.

Verejne dostupná audio kniha kultovej kryptoanarchistickej knihy od Paula Rosenberga - A Lodging of Wayfaring Men.

Udalosti

14.9 CryptoVestibull 2024, Žilina

27-29.9 Proof-of-Work Summit 2024, Frankfurt

28.9 Chaincamp 2024, Ostrava

30.9 Globálny oportunizmus, Westie Coffee, Pardubice

4-6.10 HCPP24, Hardcore edition v Prahe

17-20.10 Retreat HACKNI SA! na Vysočine

10-11.11 LABITCONF, Buenos Aires

14-17.11 Monerotopia 2024, Roma, Mexico City

15-16.11 Adopting Bitcoin 2024, San Salvador

27-30.12 38C3, najväčši hackerský kongres v Hamburgu

8-12.8.2025 WHY2025, najväčší hackerský kemp v Holandsku

Komentáře