Přeskočit na hlavní obsah

Fwd: Newsletter 📯 Společný krok vpřed



Od: Na volné noze <novinky@navolnenoze.cz>
Odesláno: Wednesday, December 28, 2022 11:20:02 AM
Komu: dan@cloudex.cz <dan@cloudex.cz>
Předmět: Newsletter 📯 Společný krok vpřed
 
🤗 MILÍ PŘÁTELÉ NA VOLNÉ NOZE

Máme za sebou první 3 měsíce s novým webem www.Navolnenoze.cz a už teď můžeme říct, že jeho přínos dalece předčil naše očekávání.

V kostce: Nový vzhled přilákal spoustu nových členů a zamlouvá se i vyhledávačům. Návštěvnost portálu vyskočila meziročně o 50 %, náš podcast zaznamenal od září rekordních 333.000 poslechů a např. na LinkedIn teď patříme s 27.000 fanoušky mezi nejsledovanější české značky. Novou webovku má ostatně i náš newsletter: https://navolnenoze.cz/newsletter/

V nastoleném tempu inovací chceme pokračovat i v roce 2023. S novým formátem setkání Na cestě se podíváme do různých koutů Česka a nejspíš i do blízkého zahraničí. Připravujeme rozhovorové podcasty a produkci vzdělávacího video obsahu pro náš web. A budeme dále posilovat dosah a užitek portálu Na volné noze pro naše členy i veřejnost.

Bude nám ctí, když vykročíte do Nového roku společně s námi.

Jste-li na volné noze, ale ještě nejste našimi členy, přidejte se k nám a prezentujte své podnikání a služby v největším českém katalogu nezávislých profesionálů:
https://navolnenoze.cz/registrace/

Registrace vám může přinést nejen nové klienty. Pár příkladů: Náš katalog hojně využívají novináři k oslovování expertů a je také zdrojem nominací na podnikatelská ocenění, jako je Živnostník roku. Využívají jej rovněž jiní profesionálové, když hledají nové kontakty či specialisty ke spolupráci. Mnozí freelanceři se poznali právě naším prostřednictvím nebo díky novinkám, které vydáváme a sdílíme.

České nezávislé profesionály takto propojujeme už téměř 18 let. Naprostá otevřenost, dohledatelnost a přístupnost katalogu Na volné noze přispívá k budování dobrého jména našich členů. Vystavuje je novým příležitostem i šťastným náhodám — a těch není v podnikání nikdy dost.

V dnešním newsletteru mj. najdete článek legendárního investora Howarda Markse, který upozorňuje, že podmínky pro plavbu na otevřeném moři volného trhu se možná právě fundamentálně mění. Ať už má pravdu, nebo ne, co se nemění, je naše odhodlání podporovat a propagovat profesionály na volné noze. Jsme tu pro vás, kdykoli budete potřebovat nabrat nový vítr do plachet.

Robert Vlach

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🎆 VÝROČNÍ ÚVODNÍK DANA ŠÁCHY

Nástup nástrojů využívajících umělou inteligenci neminul snad nikoho z nás. Překladatelé, grafici, programátoři, textaři… „Věk chytrých strojů je tady, hledejte si novou práci," hlásají titulky článků, které postupně odepisují jednu profesi za druhou.

Ani bych nespočítal, kolik diskusí jsem na téma AI za poslední měsíce vedl. A řada zpráv se dostala i do našich novinek Na volné noze. Z rozruchu mezi kolegy, se kterými jsem pravidelně v kontaktu, přitom nevnímám ani tak obavy, jako spíše zvědavost a nadšení. V nových nástrojích totiž podobně jako já vidí většinou příležitost, která nám práci nevezme, naopak ji podpoří a usnadní.

Ano, AI pravděpodobně skutečně ohrozí pozici některých rutinérů, kteří jen mechanicky sekají jednoduchá zadání bez ladu a skladu. Pro skutečné profesionály na volné noze, kteří touží své řemeslo rozvíjet a učit se nové věci, je to ale šance, jakých se za život nemusí naskytnout mnoho. A proto věřím, že je dobré tyto novinky sledovat a pokud možno se s nimi i naučit pracovat co nejdříve. Bude to výhoda. Těším se, co nám další rok přinese!

Dan Šácha

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🎧 AUDIOKNIHA FREELANCE WAY

HarperCollins vydal minulý týden celosvětově audioknihu The Freelance Way:
https://www.audible.com/pd/B0BKH8193T

Audiokniha je aktuálně #1 novinkou v kategorii Self-Employed na Amazonu. Kniha, kterou napsal Robert Vlach a načetl Nathan Sigman v produkci HarperAudio, vyšla česky jako Na volné noze v nakladatelství Jan Melvil. Pro Melvil, který knihu i autora ve světě zastupuje, jde o další významný milník v prosazování inovací na českém knižním trhu. Vedle vydání původně českého titulu u předního světového vydavatelství k nim patří třeba integrovaný prodej knih, audioknih i eknih přes vlastní eshop nebo nová služba Servantes usnadňující podnikání jiným vydavatelům.

Audiokniha The Freelance Way má bezmála 20 hodin a doplňuje tak tištěný paperback a eknihu pro Kindle. Na Goodreads má špičkové hodnocení 4,5 z 5. Další podrobnosti a odkazy najdete na webu:
www.FreelanceWay.eu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👋 NA CESTĚ → OLOMOUC & BRNO

Naše první dvě setkání s freelancery v novém formátu Na cestě byly boží! V Praze se nás sešlo asi 70 a vydatná byla i debata o podnikání. Tady je pár momentek z akce:
https://bit.ly/Phfot

Tímto vás srdečně zveme na lednová setkání v Olomouci a Brně. Účast je zdarma a nemusíte se nikam předem hlásit. Stačí zakliknout účast v události na Facebooku, kde najdete i další info:

OLOMOUC, čtvrtek 5. ledna od 13 do 18 hod. — Vault 42 (Koželužská 945)
https://www.facebook.com/events/551591833472272

BRNO, pátek 13. ledna od 13 do 18 hod. — Impact Hub Brno (Cyrilská 7)
https://www.facebook.com/events/889008335420649

Představení nových setkání Na volné noze Na cestě:
https://navolnenoze.cz/novinky/na-ceste/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🏡 MOC PŘÍRODY A INTERNETU

Chystáte-li se příští rok na nějaký tvůrčí záměr, tenhle tip vám přijde vhod: Retreat.cz je klidné pracovní útočiště v Beskydech pro vývojáře, kreativní profesionály, umělce a digitální nomády:
www.Retreat.cz

Na svých tvůrčích projektech tam od roku 2015 pracovala už spousta českých freelancerů: mj. Michelle Losekoot a Eliška Vyhnánková, Otto Bohuš, Petra Dolejšová, Karel Dytrych či Pavel a Ivana Minářovi, ale také týmy Twisto či Windy. Letní prázdniny už jsou plné, ale jinak je na Retreatu ještě volno. Nová sezóna startuje v dubnu.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👨‍🎓 OD UČO K IČO

Přednášky z kurzu podnikání na volné noze Od UČO k IČO na Masarykově univerzitě vydáváme s velkým ohlasem posledních několik měsíců a ještě jich máme pár v zásobě. Ty již vydané jsou zde:
https://bit.ly/yOUKI  (playlist na YouTube)
https://bit.ly/xOUKI  (playlist v podcastu)

V prosinci přibyly tři nové:

Radek Hrachovec mluvil skvěle o obchodním vyjednávání a přiblížil základní principy i největší chyby, kterých se freelanceři a jiní podnikatelé jako vyjednavači dopouštějí:
https://youtu.be/fg5aydI4Eko  (video, 1:24 hod.)
https://spoti.fi/3VtTO30  (podcast)

Profesní influencerka Hana Jadavan otevřeně sdílela zlomové momenty svého podnikání i přístup k osobnímu online marketingu:
https://youtu.be/_IrU2H-VsH4  (video, 1:32 hod.)
https://spoti.fi/3Gi5QYP  (podcast)

Markéta Ubíková popsala svou cestu k podnikání a předvedla prostředí Google Workspace i vychytávky, které při práci s Gmailem nebo Google dokumenty můžete využít:
https://youtu.be/TbIp5sgNFS0  (video, 1:15 hod.)
https://spoti.fi/3vdYu2q  (podcast)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
❓ OTÁZKY TÝDNE

V prosinci se diskutovalo méně, zato do hloubky. Klidně se zapojte i dodatečně:

Bez čeho si svůj pracovní den neumíš představit?
https://bit.ly/612ot  (LinkedIn, 22 komentářů)
https://fb.watch/hFii42Jb7F   (Facebook, 9 komentářů)

Má na tvůj pracovní výkon nějaký vliv počasí?
https://bit.ly/O1312  (LinkedIn, 9 komentářů)
https://fb.watch/hFiwoMBH2Y    (Facebook, 16 komentářů)

Jakým způsobem obvykle zdražuješ?
https://bit.ly/2012o  (LinkedIn, 5 komentářů)
https://fb.watch/hx5Yqco6V6  (Facebook, 6 komentářů)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
📊 FREELANCE FORWARD 2022

Upwork vydal další výroční report Freelance Forward 2022 o současném stavu americké freelance ekonomiky:
https://www.upwork.com/research/freelance-forward-2022

Jako obvykle použili velmi širokou definici práce na volné noze. Ta započítává jako freelancera každého, kdo dělal jakoukoli „doplňkovou, dočasnou, projektovou nebo smluvní práci v předchozích 12 měsících." Ano, včetně lidí, kteří kombinují několik úvazků, a zaměstnanců na plný úvazek, kteří měli stranou nějaký malý přivýdělek. Této velkorysé definici práce na volné noze pak odpovídalo 39 % amerického trhu práce. Jiné odhady zaměřené na podnikající nezávislé profesionály jsou ovšem mnohem nižší.

Některá uváděná zjištění jsou nicméně pozoruhodná:

43 % freelancerů za poslední rok zdražilo kvůli profesním zkušenostem (39 %), ekonomickým podmínkám (37 %), vyšší poptávce po jejich službách (36 %) nebo aby udrželi krok s konkurenčními sazbami (34 %)

51 % poskytuje znalostní služby, jako je počítačové programování, marketing, IT a podnikatelské poradenství

77 % vidí své příjmy a jejich růst v příštím roce optimisticky

83 % pracuje na volné noze, aby si „přivydělali nějaké peníze" (nejspíš nad rámec jiných příjmů, viz výše)

91 % věří, že zlatá éra práce na volné noze je teprve před námi 💙

P.S. Více o taxonomii freelancerů se dozvíte v přednášce European Freelancers & Where to Find Them nebo v článku 3 populární omyly o práci na volné noze:
https://navolnenoze.cz/novinky/3omyly/  (článek vč. audio verze, 17 minut)
https://youtu.be/o-x-7T_riAc  (přednáška, 41 minut)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🤖 CHATGPT

Letošní AI revoluce nezpomaluje, naopak. Laboratoř pro výzkum umělé inteligence OpenAI, která letos vyvolala obrovský rozruch generátorem obrázků DALL·E 2, uvolnila pro veřejnost další bombu. S nástrojem ChatGPT můžete volně konverzovat v angličtině i češtině. Zodpoví ledasjakou otázku, nebo vám dokonce pomůže s brainstormováním nápadů či psaním počítačového kódu:
https://chat.openai.com

ChatGPT spustil hotovou mánii, kterou náš člen a přední český expert na umělou inteligenci Jan Romportl komentuje na LinkedIn a mj. upozorňuje:

„ChatGPT v žádném případě není náhrada googlení! Ještě ne. Leckde na sociálních sítích uvidíte různé výkřiky, jak tím rovnou můžete nahradit Google. Prosím, prosím, PROSÍM! Nevěřte jim, a už vůbec se k nim nepřipojujte. Proč? Protože ChatGPT se nikde nedotazuje internetu na aktuální stav faktografických věcí. Jeho znalosti o světě jsou zamrzlé v roce 2021. Asi neví ani o válce na Ukrajině nebo o smrti královny Alžběty. A taky protože ho můžete pořád dost oblbnout a přesvědčit ho, aby si začal vymýšlet hrozně rozumně znějící nesmysly…" (zdroj https://bit.ly/3F9qKrv)

Podstatu fungování nástroje vtipně popsal i vývojář David Grudl v glose Návod k pochopení ChatGPT:

„Jde vlastně o opak Siri, Alexy a podobných asistentů, kteří se snaží pochopit váš pokyn a podle něj dohledat informace nebo třeba ztišit hudbu. ChatGPT nic nedohledává ani nic neztišuje. ChatGPT se jen snaží skládat slova do celků, které nám budou připadat smysluplné. A umí to zatraceně dobře. Přitom jednotlivým slovům z našeho pohledu vůbec nerozumí, neví, co znamenají v realitě. Jen přečetl tolik knih, scénářů, rozhovorů, prostě textů, že toho hodně vytušil a nestydí se to využít. Podobně jako já, když jsem svého času rád vedl dlouhé diskuse o Hře o trůny, aniž bych viděl jediný díl, a když jsem to pak přiznal, mnozí tomu nechtěli věřit." (zdroj https://bit.ly/3VVkkTw)

ChatGPT v novém videu krátce rozebral i Petr Mára:
https://youtu.be/cn2lxfywbfc  (video, 10 minut)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👩‍💻 PŘEKLADATELÉ BUDOUCNOSTI

Překladatelé na volné noze maj prý být brzy bez práce kvůli pokrokům ve vývoji překladatelských nástrojů na bázi umělé inteligence, jako je DeepL. AI jistě dobude svět, ale ne tak docela. The Economist nyní předpovídá, že překladatelem budoucnosti je hybrid stroje a člověka a že práce překladatelů bude méně repetitivní, více specializovaná a zábavnější než doposud:
https://bit.ly/McHHb

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
⚡ PODCASTORM

Náš člen Jan Barbořík začal natáčet pozoruhodný podcast pro začínající freelancery ve službách. Jmenuje se Remoted a čiší z něj chuť pomáhat i sdílet své podnikatelské zkušenosti. Venku je prvních 6 epizod, které na sebe volně navazují:
https://devenio.cz/podcast

Miloš Čermák letos natočil pro svůj podcast řadu rozhovorů s podnikateli, které vynikají vtipem i hloubkou. Také v nich není nouze o překvapení. Například pokud jste v červnu slyšeli Milošův skvělý rozhovor se spolumajitelkou rodinného pivovaru Annou van der Weerden, pak si rozhodně nesmíte nechat ujít jeho pokračování, ve kterém Anna otevřeně sdílí svůj podnikatelský „mega fuckup" — respekt!
https://bit.ly/avW02  (nové pokračování, 34 minut)
https://bit.ly/AvW01  (původní rozhovor, 57 minut)

Neméně poutavý je Milošův nový rozhovor o vydávání knih s Vítem Šeborem, spolumajitelem Melvilu. Vítův společník Tom Baránek byl Milošovým hostem také nedávno a řeč byla hlavně o lifehackingu.
https://bit.ly/VSebr  (Vít Šebor, 1:10 hod.)
https://bit.ly/TBrnk  (Tomáš Baránek, 1:12 hod.)

Martin Kavka začal ve spolupráci s platformou Pickey natáčet Tvůrcast, pravidelný týdenní podcast pro tvůrce, který rozhodně ocení i freelanceři:
https://spoti.fi/3UHzyuf  (audio, 10 minut)

Rozhovor s Eliškou Martynkovou o tom, jak natáčet (video)podcasty od nejlevnějších variant až po ty pokročilé:
https://youtu.be/gI9Xkc_drKw  (video, 1 hod.)

Ondřej Bláha v pořadu Okolo češtiny pro Český rozhlas přiblížil původ více než 200 let starého termínu free-lancer:
https://bit.ly/FrnCr  (audio, 4 minuty)

Petra Dolejšová × Karel Dytrych × Eliška Vyhnánková × David Grudl = ∞ + Vánoční podcast. Nebojte, užijete si ho stejně dobře i po svátcích:
https://bit.ly/VncPd  (audio, 45 minut)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🌊 ZMĚNA EKONOMICKÉHO KLIMATU

Jako volnonožci běžně bereme makroekonomické podmínky jako dané. Legendární investor Howard Marks právě na tohle naráží ve svém posledním článku Sea Change, kde upozorňuje, že podmínky pro plavbu na otevřeném moři volného trhu se možná právě fundamentálně mění — a to teprve potřetí za celou jeho 53letou investiční kariéru: „Jsme svědky úplného zvratu podmínek … které panovaly v roce 2021 a na konci roku 2020, po celé období let 2009-2019 a po většinu posledních 40 let."
https://www.oaktreecapital.com/insights/memo/sea-change  (článek)
https://spoti.fi/3WnqU5S  (audio verze, 37 minut)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🔮 JAK POZNAT SAMI SEBE

Když se Tomáš Vachuda do něčeho pustí, tak je to precizní. A jeho nový rozsáhlý článek (resp. ebook na 42 stránek A4) „Jak poznat sami sebe" není výjimkou:
https://logotvurce.cz/sebepoznani

Jak Tomáš píše, jde vlastně o jedno velké cvičení s cca 200+ otázkami, které využijete hlavně v případě, pokud řešíte restart kariéry anebo kam obecně další rok směřovat. Hned v úvodu Tom mj. zmiňuje 7 parametrů ideální práce:

1. Navazuje na naši identitu
2. Vyhovuje nám
3. Baví nás proces i výsledek
4. Jde nám
5. Je pro nás důležitá
6. Dává nám smysl
7. Je srovnaná s životní vizí

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🧙‍♀️ PODNIKATELKA KIKI V KINECH

V kinech teď dávají krásný animovaný film Doručovací služba čarodějky Kiki, který má mimochodem podnikatelskou zápletku — mladá Kiki se v něm vydává do světa, aby se osamostatnila a založila si vlastní živnost.
https://bit.ly/KikiF  (kdy a kde se film hraje)
https://www.netflix.com/us/title/60027106  (na Netflixu)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👣 KREATIVNÍ PROCHÁZKY

Chůze podporuje kreativitu. Pro kreativce na volné noze (a kreativní práci obecně) tak má smysl zakomponovat procházky do pracovního režimu. „Chůze otevírá volný tok nápadů a je jednoduchým a robustním řešením cílů zvyšování kreativity," vysvětluje vědecká práce Give Your Ideas Some Legs: The Positive Effect of Walking on Creative Thinking (Rozchoďte své nápady: Pozitivní vliv chůze na kreativní myšlení), kterou nedávno znovu vydala s užitečnými komentáři Fermatova knihovna:
https://bit.ly/WLkng

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
💸 KOLIK VYDĚLÁVÁ JUNIOR.GURU

Před časem jsme sdíleli tip na online průvodce programováním pro samouky Junior.guru. Co je skvělé, jeho tvůrce Honza Javorek navíc zcela otevřeně sdílí i ekonomiku celé věci. Volně tak můžete nahlédnout do čísel a grafů projektu od čistého zisku a nákladů po statistiky spojené s placeným zájmovým klubem pro začátečníky v programování:
https://junior.guru/open

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
📚 2 KNIŽNÍ TIPY

Nedávno vyšly dvě mimořádné knihy, které si zaslouží čestné místo v knihovničce freelancera:

Tahle kniha vám možná zachrání život je dost bombastický název, ale obsah naštěstí nezklame. Kniha shrnuje to hlavní, co dnes ví věda o lidském zdraví, ve čtivém evidence-based podání. Autorem je oceňovaný vědecký publicista Graham Lawton a vydavatelem Deník N:
https://bit.ly/tkvzz

Zmrazeno je volné pokračování vynikající knihy Rudý zákon od Billa Browdera. Ten se stal coby nezávislý aktivista a iniciátor tzv. Magnitského zákonů Putinovým úhlavním nepřítelem a nejspíš tak ovlivnil chod dějin. Hle, co dokáže jeden odhodlaný profesionál! Více v nové knize, která se čte líp než lecjaký thriller:
https://bit.ly/Zmrzn

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
⭐ LIDÉ NA VOLNÉ NOZE

Přidal se k nám špičkový AI expert a konzultant Jan Romportl:
https://navolnenoze.cz/prezentace/janromportl/

Jan se výzkumu a vývoji umělé inteligence začal věnovat už dlouho před současným hajpem — obor AI vystudoval (včetně Ph.D.) a působí v něm už bezmála 20 let jako expert, konzultant, podnikatel i manažer. Mimo jiné vedl vyhlášené AI centrum O2, kde působil jako ředitel a Chief Data Scientist 7 let až do roku 2022.

Jste na volné noze a snažíte se odvádět špičkovou práci? Přidejte se k nám, ať vaše hvězda svítí ještě víc:
https://navolnenoze.cz/registrace/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Líbily se vám tyto novinky? Přepošlete email svým přátelům!

Novinky o podnikání na volné noze pro vás připravují Robert Vlach a Dan Šácha z portálu www.Navolnenoze.cz (dobré tipy vítány)

Vaše adresa:  dan@cloudex.cz
Více na:  https://navolnenoze.cz/newsletter/
Kontakty:  https://navolnenoze.cz/kontakty/

Ukončení odběru:
https://navolnenoze.cz/odber?email=dan@cloudex.cz&odhlasit=1

P.S. Náš anglický newsletter pro freelancery s úplně jiným výběrem novinek můžete odebírat na www.Freelancing.eu/news

Komentáře