Přeskočit na hlavní obsah

Fwd: Novinky 📯 Start měsíce + HarperCollins vydá celosvětově The Freelance Way

> 🤗 MILÍ PŘÁTELÉ NA VOLNÉ NOZE
>
> V minulém newsletteru jsem slíbil jednu velkou novinku, takže tady je:
>
> Vydavatelství HarperCollins získává anglojazyčná práva na mou knihu The Freelance Way pro celý svět!
>
> Stalo se tak díky dohodě, kterou jsme úspěšně dotáhli před pár týdny. Zatímco původně HarperCollins koupilo práva jen pro asijské země, kde kniha vyšla letos na jaře, nově se bude jejich mezinárodní vydání prodávat celosvětově. Vznikne také anglická audiokniha. Natáčení začíná už příští týden, herce máme vybraného a já se moc těším na jeho podání.
>
> Jako autor mám samozřejmě obrovskou radost, že se původně česká kniha Na volné noze od Jan Melvil Publishing dostane v aktualizované podobě z března letošního roku k tolika novým posluchačům a čtenářům. A je to milník i pro Melvil, který přepracované anglické vydání produkoval a celosvětově mě zastupuje jako správce autorských práv.
>
> Knize se poslední dobou dařilo i jinde: V červnu vyšla s velkým ohlasem v Bulharsku, kde se už rýsuje jako bestseller a informovala o ní řada médií včetně Bulharské televize, Nova News, Bloombergu, Capitalu, Euronews a dalších. Zrovna dneska jsem dostal zprávu, že už vyšel srbský překlad. No a ve španělsky a portugalsky mluvících zemích bude knihu nově zastupovat zavedená barcelonská literární agentura Ilustrata. Španělsky se domluvím, třeba se mi to bude hodit.
>
> S knihou úzce souvisí i to, že jsem přijal pozvání přednést úvodní přednášku na velké konferenci Day of the Freelancer v Bruselu, kde se 6. října sejde na 200 freelancerů. Přednášku jsem pojmenoval The Freelance Way of Personal Finance, protože bych se rád zaměřil na to, jak zacházet s penězi, když je člověk na volné noze. Kdyby vás zajímaly podrobnosti o akci, najdete je na webu www.DagVanDeFreelancer.com. Záznam nejspíš nebude, ale pár nosných myšlenek jsem naťukl v rozhovoru pro belgicko-nizozemský server NextConomy: https://bit.ly/tfwpf
>
> Uzavření dohody s HarperCollins je dobrá příležitost k rekapitulaci. Jde o završení tříleté etapy, z níž si odnáším tři klíčová ponaučení:
>
> 1. Bez parťáka, který se vyzná v zákoutích a nepsaných pravidlech světového knižního trhu by to nešlo. Pro mě to byl samozřejmě Melvil: Vít Šebor, Tomáš Baránek, Scott Hudson a celý jejich dream team. Radili jsme se ale i se spoustou dalších lidí a prošlapali nemálo slepých uliček. Hodně jsme se toho naučili a spolupracuje se nám bezvadně.
>
> 2. Bez podpory literárních agentů to také moc nejde. Najít a vybrat ty pravé je ale zatraceně těžké. Vypracovali jsme si obrovskou databázi stovek agentů či agentur. Odezva byla u většiny z nich velmi slabá a párkrát jsme šlápli i vedle. Ty dobré odlišuje úroveň komunikace, zjevná profesionalita a upřímný zájem o věc. Hm, stejně jako špičkové freelancer(k)y.
>
> 3. Bez trpělivosti a spousty času bychom to nejspíš zabalili. Já třeba jsem byl z poradenského a online prostředí zvyklý na hektické tempo. Knižní byznys se ale točí pozvolna. Mezinárodní obchody se (na naší úrovni) hýbou pomalu a v letech 2020 a 2021 nás navíc hodně zbrzdil covid. Nevzdali jsme to. Pak nás příjemně překvapilo, když se nějaký agent nebo vydavatel po čase ozval, že má zájem.
>
> Pokud vás další cesta knihy The Freelance Way zajímá, koukněte občas na její web, kam dáváme i novinky:
> www.FreelanceWay.eu
>
> Tak šťastné kroky na volné noze i vám! ✌
>
> Robert Vlach
>
> P.S. Další velké novinky z úplně jiného soudku jsou na cestě. Více o nich v příštím newsletteru.
>
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> 🚀 START MĚSÍCE
>
> Pravidelná měsíční údržba v podnikání vytváří více prostoru pro smysluplnou práci.
>
> Nový článek na blogu Na volné noze je zde:
> https://navolnenoze.cz/blog/start/
>
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> 📺 OD UČO K IČO
>
> Ve spolupráci s Masarykovou univerzitou začínáme na našem videoblogu a podcastu vydávat sestříhané záznamy přednášek z průkopnického kurzu podnikání na volné noze Od UČO k IČO. V následujících týdnech a měsících se tedy můžete se těšit na přední české freelancery, kteří se podělili o své cenné zkušenosti. Tady je první z nich:
>
> Broňa Sobotka, nadšený učitel angličtiny z Brna, se v životě i podnikání řídí heslem: „Každý den se počítá." A na portfoliu jeho projektů je to znát na první pohled — desítky úspěšných online kurzů, vlastní kniha, výukové hry, newsletter i podcast... Až si možná řeknete, jak jen to všechno stíhá? No a přesně o tom a mnoha dalších věcech Broňa mluví v této jedinečné podnikatelské přednášce.
> https://youtu.be/DKwPtzLyBDo (video, 1:23 hod.)
> https://soundcloud.com/navolnenoze/brona-uco (podcast)
>
> Od UČO k IČO je historicky první kurz o freelancingu na přední české univerzitě, který je svým rozsahem ojedinělý i v evropském měřítku. Struktura kurzu je inspirována knihou Na volné noze: Podnikejte jako profesionálové. V průběhu každého semestru čeká studenty 10 tematických přednášek v podání předních českých freelancerů, kteří mluví otevřeně také o své osobní cestě na volnou nohu. Více o kurzu zde:
> https://www.phil.muni.cz/entre01
>
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> 🎧 FINMAG SERIÁL NA VOLNÉ NOZE
>
> Pokračujeme také ve vydávání Finmag seriálu Na volné noze. Tady jsou všechny dosud vydané epizody, počínaje tou nejnovější:
>
> 4. Go West — Nezávislým profesionálům přináší přeshraniční spolupráce mnohem víc než vyšší hodinovku.
> https://spoti.fi/3Tie08h (audio, 8 minut)
>
> 3. O bohatství a svobodě — Budování úspěšného byznysu nebo kariéry na volné noze vám do života vnese jiný druh svobody i bohatství než výhra v loterii.
> https://spoti.fi/3SWuxOT (audio, 8 minut)
>
> 2. Jak vychovat podnikatele — Chcete svým dětem ukázat, že nemusí celý život dělat jenom to, co jim uloží šéf? Vedou k tomu i jiné cesty než plesknout na stůl Monopoly.
> https://spoti.fi/3BWBY2y (audio, 9 minut)
>
> 1. Freelancer není nádeník — Spolupráce s nezávislými profesionály může firmám přinést mnoho dobrého, ovšem jen pokud k nim budou přistupovat právě jako k nezávislým profesionálům.
> https://spoti.fi/3PojlZ5 (audio, 8 minut)
>
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> 🔥 OTÁZKY TÝDNE
>
> V otázkách týdne jsme nepolevili ani během léta. Děkujeme za všechny vaše komentáře a výborné tipy, tohle nás vážně baví! Číst a zapojit se můžete klidně i dodatečně:
>
> Otázka z 30.8.
> Co ti na volné noze vlévá optimismus do žil?
> https://bit.ly/Ot308 (LinkedIn)
> https://fb.watch/fdpqcXS1Q1 (Facebook, rozklikněte komentáře)
>
> Otázka z 23.8.
> Jak moc se tě dotýkají sezónní výkyvy? Pociťuješ je?
> https://bit.ly/ot238 (LinkedIn)
> https://fb.watch/fdncjrjsXY (Facebook, rozklikněte komentáře)
>
> Otázka z 16.8.
> Jak se u tebe projevuje Odpor k práci?
> https://bit.ly/Ot168 (LinkedIn)
> https://fb.watch/fdnghAXsVy (Facebook, rozklikněte komentáře)
>
> Otázka z 9.8.
> Jak a kam si zapisuješ své poznámky či nápady?
> https://bit.ly/OT098 (LinkedIn)
> https://fb.watch/fdnjG7K9fG (Facebook, rozklikněte komentáře)
>
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> 🍻 PODNIKATELÉ MUSÍ BÝT ŠÍLENÍ
>
> Tak nějak by se dal s nadsázkou popsat obsah vynikajícího rozhovoru Miloše Čermáka s Annou van der Weerden — advokátkou a spolumajitelkou rodinného pivovaru Švihov. O tom, že tak dlouho se chodí se džbánem pro pivo, až… no znáte to!
> https://www.jednoprocento.cz/p/audio-budovat-rodinny-pivovar-mi (audio, 57 minut)
>
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> 🖱 JAK SE DĚLÁ ODBORNÝ WEB
>
> „Pište věci, co jsou nadčasové," doporučuje PPC specialistka Petra Větrovská v přednášce, kde ukázala, jak vznikl její osvětový web Zaklik:
> https://youtu.be/imC_aI5nRTo (video, 20 minut)
> https://spoti.fi/3Ri9YLd (podcast)
> www.Zaklik.cz (web, o kterém byla řeč)
>
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> 🌛 EVROPSKÝ MĚSÍC FREELANCERŮ
>
> Říjen se zdá být po celé Evropě měsícem práce na volné noze. Konají se totiž hned tři akce: celoevropský Freelancers Week, konference Day of the Freelancer v Bruselu, a hlavně pak Freelance Business Month — pravděpodobně největší online událost pro volnonožce na světě, kterou organizuje Elina Jutelyte. Registrovat už se můžete zdarma na webu:
> www.FreelanceBusinessMonth.com
>
> Jak už to v podnikání často bývá, cesta Eliny Jutelyte nebyla snadná. Ve výborné přednášce z našeho online setkání Freelance Friends se podělila o příběh svých začátků a o překážky, které musela překonat. Pokud jste ji ještě neviděli, rozhodně koukněte:
> https://youtu.be/fJwI7H7KwZ4 (video, 37 minut, anglicky)
>
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> 🧠 JEŠTĚ TO PROMYSLI
>
> O knize Ještě to promysli už jste možná slyšeli? Teď si ještě můžete poslechnout krátký podcast, proč byste si ji měli přečíst — zvlášť pokud pracujete hlavou:
> https://spoti.fi/3SqTWQB (audio, 8 minut)
>
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> 💙 2 POCHVALY
>
> Přišla nám dvě krásná doporučení — děkujeme!
>
> „S registrací na portále Navolnenoze.cz jsem nějakou dobu váhal, přišlo mi to tehdy poměrně drahé. Když se nad tím zpětně zamýšlím, otevírají se mi koutky a jenom se směju. Po několika měsících váhání jsem totiž registraci provedl a zhruba do měsíce se mi investice vrátila 20× na prvním projektu. Ale nejen to, také mi to dodalo sebevědomí jít plně na volnou nohu. Předtím jsem četl i knihu Na volné noze, která je opravdu skvělá. A nyní se chci účastnit i školení podnikání na volné noze. Jsem opravdu vděčný, že jsem toto rozhodnutí před pár lety udělal, mělo zásadní vliv na moji práci designéra. Také si pochvaluji svižnou komunikaci se zákaznickou podporou, která mi je nápomocná vždy, když potřebuji. Děkuji!"
> — Ondřej Sedláček, webdesignér a UX/UI designér pro mobilní a webové aplikace
> https://navolnenoze.cz/prezentace/sedlacek-ondrej/
>
> „Řeknu to jednoduše: Zakázky chodí stále. Tak neváhejte a jděte do toho. Registrace na Navolnenoze.cz se vám nejspíš mnohonásobně zaplatí."
> — Helena Zázvorková, copywriterka
> https://navolnenoze.cz/prezentace/helena-zazvorkova/
>
> Jste na volné noze? Přidejte se k nám a oslovte nové klienty:
> https://navolnenoze.cz/registrace/
>
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> 👩‍🦰 SYMPATIČTÍ FREELANCEŘI
>
> Parný den v Hong Kongu kolem roku 2015. Copywriterka na volné noze Kim Hobson jede pozdě na schůzku s potenciálním klientem. Zakázku nezíská a jak se dozví později, na schůzce prý působila „chladně a arogantně". Kim právě získala těžce nabytou zkušenost:
>
> Sympatičtí freelanceři získávají klienty a lepší zakázky častěji než, ehm, ti méně sympatičtí.
>
> Tuhle a další drsné pravdy o tom „proč by měli být freelanceři sympatičtí" napěchovala Kim do praktického článku a zde jsou hlavní body, které v něm podrobně rozvádí:
>
> – Jak může udělat freelancer dobrý první dojem (small-talk; zalíbení si protistrany; nadšení)
> – Sympatie pramení z plné přítomnosti
> – Buďte super-sympatičtí tím, že necháte klienta mluvit
> – Dodávejte vysokou hodnotu a dbejte na to, aby klient nemusel plýtvat pozorností
> – Freelanceři, kteří vyjadřují uznání a vděk, jsou sympatičtější
> – Je v pohodě být lidský a zranitelný
> – Ať se s vámi neskutečně snadno spolupracuje
> – Sympatičtí freelanceři jsou zapálení pro svou práci
> – Přizpůsobte se energii svého klienta
> – Zůstaňte sympatičtí, i když jednáte s náročnějšími klienty
>
> Celý článek v angličtině:
> https://www.kimhobson.com/copywriting-blog/likeability-and-freelancing
>
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> 🤝 JAK POŽÁDAT O DOPORUČENÍ?
>
> Jak požádat klienty, aby vás doporučili někomu dalšímu, kdo by mohl využít vaše služby? Mezi českými freelancery je to poměrně málo zmiňované téma. V USA a jiných zemích je to ale mnohem běžnější a můžeme se snadno inspirovat. Článek Kristine Pike s názvem „3 způsoby, jak bez stresu požádat klienty o doporučení" nastiňuje základní osvědčené postupy:
>
> 1. Zvolte správné načasování — například po (úspěšném) dokončení projektu, při obnovení smlouvy nebo po obdržení pozitivní zpětné vazby
>
> 2. Buďte přímí a konkrétní — nenechte klienta zmateného v tom, co chcete
>
> 3. Usnadněte (si) to — udělejte z žádosti o doporučení běžnou součást svého pracovního postupu
>
> Celý článek v angličtině:
> https://lili.co/blog/how-to-ask-for-referrals
>
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> 🎨 MIDJOURNEY
>
> Rok 2022 bude zřejmě co do AI nástrojů pro kreativní profesionály přelomový. Mnozí je už dnes používají k testování, prototypování a rozvíjení vlastních nápadů. Hodně lidí si teď například hraje s novým nástrojem Midjourney. Podobně jako DALL·E 2 či Google Imagen na základě jednoduchého textového vstupu generuje s využitím umělé inteligence nádherné obrázky. Stačí se zaregistrovat na Discordu a postupovat podle jednoduchých instrukcí:
> www.Midjourney.com
> https://youtu.be/m5FnWkSxNp8 (komentované demo, 10 minut, anglicky)
>
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> 📃 GADGETY PRO LEPŠÍ WORKFLOW
>
> Lifehacker Tomáš Baránek sdílel na Instagramu tip na dva osvědčené E-Ink tablety pro čtení a psaní poznámek:
> https://www.instagram.com/p/ChXrE7bMx51
>
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> 💍 DOHAZOVAČKA Z BOMBAJE
>
> Netflix je vyhlášený tím, že umí bezvadně ztvárnit nezávislé profese, jako byli třeba filmoví agenti v seriálu Chci mluvit se svým agentem! nebo pařížští realitní makléři v sérii Rodinná firma: Žhavé reality (The Parisian Agency).
>
> Podobně ambiciózní je i jejich nedávná reality show Indian Matchmaking: Sleduje práci Simy Tapariové, údajně nejlepší dohazovačky z Bombaje, která své klienty v Indii a USA provádí procesem uzavírání dohodnutých manželství.
>
> Úspěšný seriál nominovaný na cenu Emmy nabízí pozoruhodnou směs moderních a orientálních prvků, jako je třeba konzultace astrologa či „čtenáře obličejů" při práci s klientem. Ostatně Sima je sama pozoruhodnou nezávislou profesionálkou. Jak sama hrdě říká: „Všichni moji klienti jsou mé děti." Je to teda romantická oddechovka, ale místy fakt docela hustá — to si dejte!
> https://www.netflix.com/cz-en/title/80244565
>
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> 🐉 CESTY ČÍNOU PAVLA DVOŘÁKA
>
> Náš člen, čínštinář Pavel Dvořák, má před sebou další milník — vlastní seriál v televizi. Když situace kolem pandemie před dvěma roky ze dne na den zastavila jeho podnikání, upřel pozornost na osobní projekty. Nakopl svůj YouTube kanál, kde má dneska přes 40 tisíc odběratelů, vydal knihu Moja čínska dekáda, ve které shrnul své zkušenosti ze života i podnikání na volné noze v Číně, a teď ho uvidíte na STV2. První díl se bude vysílat 3. září:
> https://youtu.be/CZEk0isKYtY (trailer, 3 minuty)
> https://bit.ly/3B11kLM (kniha)
>
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> Líbily se vám tyto novinky? Přepošlete email svým přátelům!
>
> Novinky o podnikání na volné noze pro vás připravují Robert Vlach a Dan Šácha z portálu www.navolnenoze.cz (dobré tipy vítány)
>
> Vaše adresa: dan@cloudex.cz
> Více na: https://navolnenoze.cz/o-nas/novinky/
> Kontakty: https://navolnenoze.cz/
>
> P.S. Náš anglický newsletter pro freelancery s úplně jiným výběrem novinek můžete odebírat na www.freelancing.eu/news

Komentáře