Přeskočit na hlavní obsah

FW: Trh zlyhal. And it's gone. Chlieb, hry a káva - zpdz #09

O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.

 

And it’s gone...

 

Zazvonilo a zježili sa mi chlpy. Spomenul som si na povinné krúženie počas „veľkej prestávky“, keď som bol aj ja vo výkone trestu. Na chodbe bolo cítiť maslové chleby nachystaných desiat. Ktovie, možno už aj bezlepkové. Vrátnička, ktorá prstom ďobala do ušmudlaného zošita, kde som mal zapísať môj občiansky, a ktorý už nikdy nikto nebude čítať, sa neusmiala ani pri druhom pokuse o vtip. Niektoré veci sa nemenia. Napriek tomu bolo všade okolo mňa živo a veselo. Podobné, no omnoho príjemnejšie prostredie ako parlament.


Predminulý týždeň som bol späť v škole. Na bratislavskom gymnáziu som rozprával o osobných financiách. Pozvali ma tam v rámci projektu na podporu finančnej gramotnosti. Podiskutovať s mladými ľuďmi, ktorí sa zaujímajú a vďaka vyučujúcim si už vyskúšali aj demo obchodovanie u brokera. Bola to príjemná skúsenosť


Aj tak mám z nedávneho boomu projektov zameraných na finančnú gramotnosť zmiešané pocity. Americký finančný novinár Felix Salmon píše o „priemyselnom komplexe finančnej gramotnosti“. Metaštúdie odkrývajú, že vzdelávanie vo finančnej gramotnosti nefunguje a podľa výsledkov sa skôr zdá, že ide o drahé zabíjanie času. Podľa Salmona „Hlavným dôvodom, prečo sú cieľovaní najmä tínedžeri je fakt, že sú zaujímavým publikom pre kampane finančného vzdelávania, z ktorých mnohé sú brandingom veľkých spoločností poskytujúcich finančné služby."


Cituje aj zábavnú anekdotu z článku Lauren Willis : „Aby sa deti naučili niečo o bankovom systéme, jedna americká základná škola odprevadila svojich žiakov do miestnej banky, kde si každý otvoril sporiaci účet, na ktorý vložil 5 dolárov. Implicitným posolstvom tohto cvičenia malo byť, ako sú banky dôveryhodné. Túto banku potom prebrala iná banka a všetkým majiteľom účtov s nízkym zostatkom zaúčtovala mesačný poplatok za vedenie účtu, ktorý zožral všetky úspory detí. Deti sa možno naučili dôležitejšiu lekciu o finančnom sektore, než škola zamýšľala.“


Aj vám sa v hlave práve prehral kultový klip And it’s gone.. zo seriálu South Park?

 

Slon v učebni finančnej gramotnosti

 

Mne viac, ako do kožušiny finančnej gramotnosti oblečený vlk marketingu predajcov predražených finančných produktov, vadí slon v učebni. Prehliada ho dokonca aj samotný Felix Salmon.


Najväčším rizikom v osobných financiách nie je chyba pri výpočte úročenia alebo neschopnosť vymenovať 7 vecí, ktoré reguluje NBS. Kľúčové je dať si pozor na štát a jeho zlé peniaze. Len za posledný rok zobrali ľuďom minimálne 6 % z platu a úspor cez infláciu. Ešte nebezpečnejšie je lákanie nič netušiacich domácností do dlhovej pasce na neudržateľne nízke úroky. Z nej na konci finančného cyklu, keď centrálne banky začnú zvyšovať úroky, nebude pre mnohých úniku.
 

Pritom štátna centrálna banka je zvyčajne hybnou silou a sponzorom aktivít vo vzdelávaní o finančnej gramotnosti. Namiesto trochu zbytočného cvičenia v jednoduchých exponenciálnych počtoch, chytákov v slovičkárení či memorovaní  štátnych regulátorov, by sa ľudia mohli skôr učiť, ako očistiť nominálne príjmy a výnosy od monetárnych ilúzií a ako sa nenechať nachytať centrálnou bankou a nezobrať si za zmanipulované úroky príliš veľkú hypotéku.

 

Porovnanie brokerov – urob si sám

 

Aj preto robím to, čo robím. Ale nevolám to gramotnosť. Aj gramotní ľudia môžu čítať bludy. Robím osvetu o finančnej hygiene. Tá hygiena má pár nudných, zato časom overených pravidiel, ktoré (keď ich človek dodržiava ) zabezpečia, že nenaletí centrálnej banke a jeho osobné financie nechytia zo zlých peňazí dyzentériu.


„A prečo nie si super-bohatý, keď si taký múdry?“ to sa ma bohužiaľ v tej škole nik nespýtal. Mám totiž nachystanú dobrú výhovorku. Vysvetlil som to aj v nedávnom podcaste #zpdz s Robom
„Ako poraziť trh vlastnou hlavou“ , kde sme sa z oplôtku finančnej hygieny na chvíľu odvážili aj do divočiny samotného bohatnutia.


Aj v osobných financiách je ľahšie sa nestarať. Veriť štátu, banke, kravaťákovi. Ale zodpovednosti sa podpisom zmluvy k finančnému produktu nezbavíte, len pred ňou zavriete oči. Zatváranie očí býva drahé. O prístupe urob si sám v peniazoch som hovoril už v podcaste
"Ako majú investovať mladí? Aj tak to všetko padne! Urob si sám" . Po ňom som dostal kopu otázok, ohľadom brokera. S Aďou sme preto spravili ďalší podcast čisto na túto tému. Rozoberám v ňom, ktoré faktory pri výbere brokera považujem za dôležité.

Môj broker v lete zrušil minimálne mesačné poplatky aj pre menšie účty, ktoré mnohých odrádzali. Pri výbere brokera vám okrem #zpdz podcastu môže pomôcť aj podarený prehľad silných a slabých stránok dnes najpopulárnejších brokerov, ktorý nájdete tu
...prejsť na celé vydanie #zpdz

 

Tip – kurz Ako prežiť experiment v peniazoch?

 

Živú prednášku mi zakázali, tak tu je kurz: Ako prežiť veľký experiment v peniazoch?


Hrozí deflácia, inflácia nepríde, inflácia je prechodná, inflácia je dobrá. Ako sme sa sem dostali, ako to bude pokračovať a čo s tým?

 

 

 

V 14 videách (spolu 143 minút) vysvetľujem východiská môjho pohľadu na dnešnú ekonomiku, za pomoci grafov a dát popisujem súčasnú situáciu na trhoch, špekulujem nad možnými budúcimi scenármi a prechádzam rôznymi praktickými stratégiami a nástrojmi v osobných financiách ako možno na situáciu reagovať. Viac detailov k obsahu tu.

 

ECB tlačí ďalej, ako by sa nezdražovalo - inflačná hliadka

Opitý prorok – prečo dlhopisové trhy nevidia do budúcnosti

Chlieb...

...a hry

Káva ako keto - pomocník

 

Pokojné sviatky prajem


Juraj Karpiš


Konečne bude trochu pokoja, tak stihnem dočítať všetky vaše maily. Určite ďalej píšte -vaše komentáre, tipy a postrehy si rád prečítam na
newsletter@jurajkarpis.com. Ak chcete vychádzanie tohto newslettera podporiť inak ako predplatným, dajte o ňom vedieť svojim známym. Ďakujem!
 

 

 

zpdz, INESS Consult s.r.o.
Zvolenská 4
01008 Žilina
zpdz@jurajkarpis.com

Facebook

Twitter

 

Google+

LinkedIn

 

Instagram

YouTube

 

 

 

 

 

 

 

© 2020 INESS Consult s.r.o.

 

Komentáře