Přeskočit na hlavní obsah

FW: Čtvrtečník: Prázdniny v plném proudu (bohužel)

📬 Čtvrtečník (43)

 

Ahoj 👋


Aniž bych to dopředu plánoval, tak tenhle Čtvrtečník vážně vyšel dobře. Dneska je to totiž týden po vyhlášení soutěže a jeden z vás vyhrál 15 000 Kč na zájezd. Kdo to je, jste se už mohli dozvědět dnes ráno. Vysílal jsem živě na Facebooku a losoval z více jak 3 000 účastníků... Byla to ostuda.

Nešel mi zvuk. Několikrát dopoledne jsme zkoušeli testy a nikoho nenapadlo, že by mohl nastat takový problém. Nakonec to bylo tím, že mám rozbitý telefon. Nefunguje mi mikrofón ani když točím videa... Ale telefonáty jdou v pořádku. 
💩🤷

Každopádně výherci gratuluji a všem zúčastněním posíláme cenu útěchy v podobě voucheru na 500 Kč. 
😃👍

A co tu máme dál? Jedno velké prázdninové téma, ale bohužel zase ne pozitivní...

 

 


Zákaz cest do dalších 4 zemí


Tohle už je opravdu věc na kterou jsem alergický a značně mě stresuje.

Ministerstvo zahraničí v úterý vyhlásilo zákaz cest do Ruska, Paraguaye, Namibie a také Tuniska. 

Zatímco do prvních třech zmíněných států nesmíte cestovat už ode dneška 1.7., tak v případě Tuniska nechalo ministerstvo prodlevu a účinnost zavedla k 5. červenci.

Nutno zdůraznit, že tento krok nechápe nikdo. Okolní státy v čele s Německem cesty do Tuniska umožňují a ani Evropský semafor nedává Tunisko jako extrémně rizikovou zemi a černou barvu.

Cestovní kanceláře jsou samozřejmě zděšeny. Po tuhém roce svítala naděje, která se začíná bortit jako hrad z písku, který na 20 tisíc cestovatelů letos o prázdninách v Tunisku určitě nepostaví.

Mnohé z cestovek se už nechaly slyšet, že peníze vracet nehodlají. Znovu jsme v situaci, kdy celou tuto anabázi schytá akorát cestující a celý cestovní ruch je znovu uvalen do nedůvěry.

Na druhou stranu trojice největší cestovek Fischer-Exim, Blue Style a Čedok si vaše peníze nechávat nebudou a nabídnou vám změnu destinace. S největší pravděpodobností zájezd máte beztak od nich... doufám 
😉

Kam až to může zajít?

Bohužel přesně tam, kam minulý rok. Lidé kvůli nejasným pravidlům a chaoticky zaváděným restrikcím nebudou chtít cestovat. Je to logické, nikdo nechce plánovat cestu, kterou mu pak nějaký úředník zruší.

Jedinou jistotou zůstává Evropa, která se řídí jednotným semaforem a Česko by si nemělo ze dne na den říci, že od zítra třeba zakáže cesty do Portugalska.

Dnes večer se bude rozhodovat o zákazu cest do Egypta a dalších států. Držme palce, ať to dopadne dobře. 
👍

 

 

Kam se dá cestovat bez restrikcí tam i zpět 🟢?


🇦🇱 Albánie

🇪🇸 Baleárské ostrovy (nutný formulář)

🇧🇬 Bulharsko

🇩🇪 Německo

🇱🇮 Lichtenštejnsko (jen pozemní cestou)

🇷🇴Rumunsko

🇲🇰 Severní Makedonie

 

Kompletní a přehledný celosvětový seznam restrikcí 🚦🌎 najdete na naší cestovatelské mapě Covid–19 nebo v článku kam můžeme cestovat.

 

 

V krátkosti

  • Chorvatsko. Včera když jsem připravoval Čtvrtečník, psal jsem si tu další stát s oboustrannou zelenou. Nakonec to během dneška změnili a při cestě do Chorvatska je vyžadován test/očkování/nemoc pomocí Covid pasu.

 

  • Regiojet dostal výchovnou od Ministerstva zdravotnictví za jejich pokus o sebetestování při cestě z Chorvatska. Asi se nebudete divit, že se tomu tak stalo až ve chvíli, kdy je Chorvatsko zelené a testy už nejsou potřeba. Nakonec to dopadlo tak, jak jsme psali před pár týdny. Tedy dobře pro vás.

 

  • Ještě jednou Regiojet. Zveřejnil jízdní řád na připravovaný zimní vlak do Alp. Očekáváme, že to bude stejná pecka jako v případě letní linky, takže vás budeme o všech aktualitách informovat. Prozatím držíme zmínky na stránce vlakem do Rakouska.

 

  • Nově se zpřísňují návraty z červených zemí 🔴 na cestovatelském semaforu. Bude vyžadován test před odletem - antigenní nebo PCR - i pro očkované a po prodělání nemoci. Na semaforu jsou červeně nyní jen Kanárské ostrovy.

 

  • 🇪🇺 Ode dneška musí členské státy uznávat Covid Pas. Stáhnete si jej na ocko.uzis.cz nebo pomocí mobilní aplikace Tečka. Je v něm údaj o očkování, prodělání nemoci nebo absolvovaných testech.

 

  • OSN vydalo zprávu, kde odhaduje návrat k normálu v cestovním ruchu v roce 2023... Nevím, jestli říct už nebo až. 😥 Jakýkoliv výhled k normálu je pro nás samozřejmě dobrou zprávou.

 

  • 🇸🇰 Slovensko od 9. července nakáže všem, kteří přicestují ze zahraničí nastoupit do povinné karantény. Výjimku mají jen očkovaní.

 

  • Užijte si prodloužený víkend. I my budeme fungovat v prázdninovém módu a zkusíme načerpat síly a zrelaxovat. 🤗

 

Máš něco na srdci?


Ať už k tomuto emailu nebo jakémukoliv jinému tématu, napiš mi.

 



Díky za přečtení 
🙏
 

David Eiselt

 

 

Komentáře