Přeskočit na hlavní obsah

FW: Novinky ?? Rok poté - Jak se změnilo podnikání 62 českých freelancerů a kam míří

Nový článek 62 českých freelancerů vyšel dnes 16.6. v blogu Na volné noze:
http://navolnenoze.cz/blog/rok-pote/

Shrnutí:
Jsme z toho venku? Roste poptávka a s ní i ceny? Jak se freelanceři poprali s omezeními a překotným přesunem podnikání do online prostředí? A jsou na tom dnes líp než před rokem, nebo se na nich podepsala únava? Přečtěte si, jak to vidí oni sami #rokpoté

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
?? MILÍ PŘÁTELÉ NA VOLNÉ NOZE

Letos v dubnu jsme vydali záznam přednášky Martina Kavky "Budoucnost patří newsletterům", která následně ovlivnila i to, jak smýšlíme o těchto novinkách. Nově se tedy můžete těšit na občasné úvodníky a nejrůznější podněty, na které můžete reagovat.

První věc, která mě napadla při editování dnešního článku 62 spoluautorů Rok poté, je tahle:

Jak se ohlížíte za uplynulým rokem na volné noze vy, odběratelé našich novinek? Jaký to byl pro vás rok, co se změnilo a kam dnes máte na volné noze namířeno? Pokud by se vám chtělo to shrnout v pár větách a hodit na sítě s hashtagem #rokpoté či #navolnénoze, třeba i s odkazem na celý článek, moc rád si všechna vaše shrnutí přečtu. Některá i přesdílíme.

Další téma, nad kterým poslední dobou hodně přemýšlím, jsou inovace na volné noze:

Přiměla mě k tomu kniha How Innovation Works od Matta Ridleyho, akcelerace přesunu řady aktivit do online prostředí i nástup tzv. "ekonomiky tvůrců", o níž jsem psal minulý měsíc na blogu. V této souvislosti bych se vás rád zvědavě zeptal: Co je ten největší zlepšovák, vychytávka či inovace, na jakou jste poslední dobou na volné noze narazili? Podělte se o ni buď veřejně s hashtagem #navolnénoze či #FreelanceInovace, nebo mi napište email. Díky!

A ještě aktualita: Příští týden se koná think-tank Na volné noze na téma Finanční sebeřízení (pozvánky chodí našim členům a absolventům školení), ale také naše vůbec 1. akce v angličtině, na kterou se můžete přidat i vy (pozvánka níže). No a v záři se opět můžeme vidět na školení podnikání na volné noze online: https://navolnenoze.cz/skoleni/

Přeji vám všem krásné prázdniny,

Robert Vlach
podnikatelský poradce a provozovatel portálu Na volné noze www.robertvlach.cz | www.navolnenoze.cz

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
?? FREELANCE FRIENDS

Přidejte se 25.6. zdarma k naší první online akci v angličtině, kterou pořádáme v rámci evropské komunity Freelancing.eu pod všeříkajícím názvem Freelance Friends. Na programu budou tři přednášky zkušených freelancerů s přeshraniční působností, kteří se s námi podělí o své příběhy a postřehy z podnikání:

Elina JUTELYTE je eventová manažerka a anděl na volné noze: Jako expatka založila belgickou Freelance Business Community a produkuje velké akce pro evropské freelancery. Elina nám vylíčí svůj osobní příběh na volné noze i pracně nabyté podnikatelské zkušenosti.

Víťa VÁLKA je grafický a UX designér, známý svým digitálně-nomádským životním stylem a novým projektem Camperguru. Jejich rodina tráví každý rok několik měsíců v karavanu. Cestuje, pracuje a navazuje kontakty po celé Evropě. Připravte se na přednášku kontinentálních rozměrů.

Jan DE GRAAF je německý obchodní konzultant pro evropský obchod s Asií a zejména Čínou, kde strávil 15 let. Popovídá o své cestě na volné noze a popíše bohaté kulturní pozadí svého úspěšného podnikání na volné noze.

Chcete být u toho, zdarma, a přátelit se s námi?

Pošlete email s názvem I AM IN na adresu hello@freelancing.eu - a je to! Akce bude probíhat na Zoomu od 14 do 19 hodin (českého času, 25. června).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
??? JAK PODNIKAJÍ PROFESIONÁLOVÉ

Uvolňujeme další záznam z našeho archivu: Šárka Štrossová je event manažerka a pořadatelka mezinárodní konference WebExpo o webu a souvisejících technologiích. V našem rozhovoru mj. popisuje kritéria výběru řečníků či podobu ideální přednášky - hodí se vědět, pokud chcete na podobných akcích přednášet.
https://youtu.be/JXcDgKmhrjI (video, 44 minut) https://spoti.fi/3532uFP (podcast)

"Priority mého osobního IT jsou jednoduchost, bezpečnost a zdraví," říká Robert Vlach v rozhovoru pro Freelo TV, kde s Karlem Dytrychem rozebírá své digitální workflow v podnikání na volné noze.
https://youtu.be/mtAiktvLyBo (video, 1:03 hod.) https://spoti.fi/3fX3UXu (podcast)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
?? VYBROUŠENÉ KNOW-HOW

Lucie Krausová: Jakou cenu si říct za svoje služby, aby to nebylo moc, ale ani málo?
https://luciekrausova.cz/cenotvorba-hodinova-sazba

Madla Čevelová: Je lepší podnikat pod vlastním jménem, nebo raději zvolit název?
https://www.cevelova.cz/vlastni-jmeno-nebo-nazev

Tomáš Baránek: Jak méně číst, ale mít z toho víc?
https://www.lifehacky.cz/jak-mene-cist

Adam Zbiejczuk: Proč je dobré mít osobní profil na LinkedIn?
http://bit.ly/AdMZp (podcast, 42 minut)

Josh Spector vypočítává 5 způsobů, jak překonat sklony k perfekcionismu:
https://joshspector.com/overcome-perfectionism (anglicky)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
?? DEEPL PŘEKLADAČ

Jak ovlivní technologie založené na umělé inteligenci práci v oborech, jako je překladatelství? Přijdou překladatelé o práci? Podobné otázky se objevují s rozvojem strojového překladače DeepL, který od března překládá i češtinu. V článku na Seznamu mj. komentují jeho výsledky i budoucnost oboru renomovaní překladatelé Miroslav Pošta a Viktor Janiš:
http://bit.ly/DppPr (článek)
https://www.deepl.com/translator (překladač)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
?? WEBEXPO

WebExpo je skvělá konference pro freelancery, kteří podnikají v oblasti webu a webových technologií. Program zveřejnili tento týden, poběží tři dny od 21. do 23. září (kompletně anglicky) a zúčastnit se můžete osobně v pražské Lucerně, ale taky online. Mezi přednášejícími jsou letos mj. uznávaný švédský vývojář Daniel Stenberg, šéfka výzkumných operací pro Atlassian Kate Towsey, front-end architekt a designér Harry Roberts i profesionálové z naší komunity jako Karel Dytrych nebo Robert Vlach. Více na webu:
https://www.webexpo.net

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Líbily se vám tyto novinky? Přepošlete email svým přátelům!

Novinky o podnikání na volné noze pro vás připravují Robert Vlach a Dan Šácha z portálu www.navolnenoze.cz (dobré tipy vítány)

Komentáře