Přeskočit na hlavní obsah

Fwd: Keď aj opice zarábajú. Pokazil Musk bitcoin? - zpdz #090


O peniazoch, ekonomike a snahe prežiť život čo najlepšie na prvý pokus.
 
Pustím naplno kohútik a na prvý pokus naberiem 120 mililitrov studenej vody. Nie 115 ani 129. Presne na 120 ml. čiaru. Bez potreby vizuálnej kontroly, len tak odhadom. Sám neviem, ako to robím a stále mi to príde ako zázrak. Že nemusím odlievať ani dolievať sa mi podarí asi 6 krát z 10tich pokusov. Prúd vody neviem pustiť konštantne a čas plnenia preto tiež nie je rovnaký.

Tak funguje učenie. Najviac sa ho deje vtedy, keď si ho ani neuvedomujeme. Vysoko-tlaková kanvička na kávu, ktorú som si pred časom kúpil, neodpúšťa odchýlky v objeme vody. Lajdáctvo vytrestá hnusnou prevarenou kávou, disciplínu odmení vynikajúcou chuťou a hustou cremou. Najprv som si myslel, že priložená plastová odmerka je vtip.
 
 Áno, opakovanie je matka múdrosti. Dva, niekedy tri krát za deň a okamžitá spätná väzba. Nezabúdajme ale na otca, bez ktorého deti v podobe znalostí a zručností nepočneme. Je ním motivácia. V tomto prípade ju poskytuje populárna droga. Zostrí pozornosť, poskytne energiu prekonať zlyhania a dá zmysel nezmyselnému opakovaniu. Bez motivácie sa ani deti neučia, iba opakujú.
 
 
Poplatky z vás (ne)spravia milionára
 
Ak by sa vám podarilo kancelársky papier preložiť na polovicu 50 krát za sebou, jeho hrúbka by dosiahla zo Zeme ďaleko za mesiac.

Keď platíte na svojom majetkovom účte niekoľko-percentný poplatok z objemu majetku, po 40 rokoch nebudete mať na ňom ani na cestu okolo sveta, nieto na mesiac.

Ak by ste vložili 100 tisíc do akcií a počkali 40 rokov, pravdepodobne by ste sa stali milionárom. Za predpokladu, že by platilo to, čo platilo v priemere za posledných 220 rokov, a do výpočtu by sme zobrali 6 % výnos ročne (vrátane dividend, očistené o oficiálnu cenovú infláciu). 1,5 % ročný poplatok ročne a exponenciálny počet z vás spraví za tých 40 rokov už len pol-milionára.

Mocnina je mocná sila vedúca k neintuitívnym zázrakom. Podceňujeme hrúbku kancelárskeho papiera, výnosy z dlhodobých investícií, ale aj dopady zdanlivo zanedbateľného poplatku za správu aktív. Ročná miera poplatkov je kľúčovou premennou vo výnose našich investícii, ktorú vieme ovplyvniť. Investícia do jeho zníženia má nízke riziko a extrémny výnos. Často postačí Google.

„100 tisíc zaparkovať na 40 rokov? Si sa zbláznil?"

OK, zoberme si skutočné výnosy amerických akcií za posledných 40 rokov a realistickejší investičný profil. S pasívnym investovaním sme začali v roku 1981 vložením 10 000 dolárov pričom každý ďalší rok sme pasívne dávali do akcií ďalších 1 200 dolárov (tiež upravených o oficiálnu cenovú infláciu). Dividendy boli reinvestované. Koľko by sme mali dnes na účte, ak by bola ročná miera poplatkov: 0 %, 0,2 %, 0,5 %, 1 %, 1,5 % alebo dokonca vesmírne 2 %?  To spolu zo zvyškom #zpdz nájdete tu...
 
 
Nákupné maniačky na akciových trhoch
Všimli si akcie, že je tu cenová inflácia?
Akciový protivietor
Krypto-uragán – Elon zamával krídlami
Káva a iné drogy v službe osobného pokroku
Tip – prvé zľavy pre predplatiteľov
 
Aby som na tie ceny a poplatky len nehundral, budem sa ich pre Čitateľov, Členov a Podporovateľov #zpdz snažiť aj znižovať. Mnou vybrané firmy, ktorých služby a produkty sám používam alebo vyšli dobre v našich prieskumoch, budem pri vhodnej príležitosti oslovovať k spolupráci a vybavovať pre vás zľavy. Začíname, ako inak, zlatom. Firiem bude dúfam postupne v novej záložke „Zľavy" pribúdať.
 
 
 
Juraj Karpiš

A čo zapriahate vy? Telefón naopak na mňa funguje ako spoľahlivá brzda hocako rozbehnutého kreatívneho procesu. Preto nevolajte, radšej píšte a to na adresu newsletter@jurajkarpis.com .
 
 
zpdz, INESS Consult s.r.o.
Zvolenská 4
01008 Žilina
zpdz@jurajkarpis.com
Facebook
Twitter
Google+
LinkedIn
Instagram
YouTube
 
 
This email was sent to dandvo@protonmail.com
You received this email because you are registered with jurajkarpis.com
 
SendinBlue
 
 
© 2020 INESS Consult s.r.o.
 

Komentáře