Přeskočit na hlavní obsah

Consequence 2020/09

CONSEQUENCE

Magazín společnosti Conseq

Předkládají nám finanční trhy jinou verzi reality?

Od akciového dna 23. března uplynulo téměř na den přesně půl roku. Jaká je bilance tohoto období z pohledu finančních trhů? Akciové trhy se tváří, jakoby se nic vážného nestalo. Pokud by někdo zavřel koncem února oči a otevřel je nyní na konci září, ani si nevšimne, že hlavní akciové indexy během pár týdnů propadly o desítky procent, aby se do konce letních prázdnin vrátily v některých případech na původní úrovně nebo je i překonaly.

Více >>

David Kufa
Ředitel oddělení korporátních a privátních klientů

 

Vývoj na akciových trzích od začátku roku 2019

Vývoj na akciových trzích za posledních 5 let

Americké akcie

Eurozóna

Akcie rozvíjejících se trhů

Střední a východní Evropa


Stalo se v ČR

IPO České zbrojovky

 

Stalo se ve světě

Německý rozpočet

Tištění peněz ECB jede na plné obrátky


Střední Evropa – sázka na růst

Hlavní akciové trhy se zotavily z krize extrémně rychle. Investoři, kterým rally unikla, a věřte, že těch je většina, zoufale pátrají po aktivech, která mají stále vysoký potenciál růstu. Češi mohou být klidní, protože nyní platí, že „pod svícnem je největší tma". Právě v našem regionu se totiž zdají být akcie i dluhopisy poměrně levné.

Více >>

Tomáš Kálal
Ředitel oddělení investičního bankovnictví


Jak se stát velkým „Investorem"?

Mnoho z nás začíná uvažovat o budování majetku na počátku své pracovní kariéry. Ti prozíravější si tvoří první úvahy o budoucnosti již během studií a sbírají první zkušenosti. Byť o tom často ani nevědí, začínají si vytvářet budoucí finanční plán. Nemalou část z nich žene touha stát se bohatým a úspěšným ve svém oboru a životě. „Vydělám hodně peněz, výhodně je zainvestuji, stanu se nezávislým a nebudu muset tolik pracovat."

Více >>

Tomáš Vejrych
Vedoucí podpory distribučních sítí


Chystáme pro Vás fond zaměřený na ETF fondy aneb i Conseq umí být pasivní

Pasivní strategie hýbou investičním světem. Už nyní jsou odpovědné za skoro polovinu obchodů na regulovaných akciových trzích a jejich tržní podíl stále roste. Jejich investiční styl spočívá ve snaze co nejvíce se přiblížit výnosu podkladového aktiva, většinou akciového, dluhopisového nebo komoditního indexu a je přesně opačný než jaký vyznáváme u většiny fondů rodiny Conseq, kde se snažíme o aktivní vyhledávání podhodnocených investičních příležitostí.

Více >>

Lukáš Vácha
Člen představenstva a obchodní ředitel


 

člen představenstva a obchodní ředitel<br/>Conseq Wealth Management

Léto odchází, šílenství zůstává

Přes léto to už vypadalo, že čínská chřipka bude jen krátkou epizodou, na kterou budeme za pár let s úsměvem vzpomínat.

Státy a centrální banky „hasily" problém penězi, což se notně projevilo v zotavení hodnoty finančních aktiv na organizovaných trzích, nemluvě o alternativách, na které žádný stres ještě ani nedolehl. Investice se tak odtrhly od ekonomických fundamentů, alespoň v dosud obvyklých měřítkách. Ekonomiky většiny zemí vykazují alarmující propady, firemní tržby jakbysmet, většina aktiv je tak nejdražší, co kdy byla.

I naše běžné životy prožíváme, jako by se nechumelilo. Zaměstnanci jsou v klidu, nemusí tolik pracovat jako dříve, stále dostávají zaplaceno a navíc se už těší na daňové úspory. Zaměstnavatelé nemusí propouštět, štědré státní programy vykrývají z velké části propady tržeb. Smělejší cestovatelé si užili i prázdniny. Na první pohled velká pohodička.

Mohla by asi být i na druhý, kdyby se kola koronavirového šílenství s nadcházejícím podzimem neroztáčela nanovo. Nemoci se už sice panicky nebojíme, uvidíme ale, jak velký vliv budou mít otravná epidemiologická nařízení na naši ochotu pracovat, nakupovat a bavit se. Ekonomika na kapačkách už nemůže být dlouho, aniž by to dlouhodobě narušilo její zavedené fungování, nehledě na to, že ani zásoba umělé výživy není tak nekonečná, jak by se mnohým z nás podle hluku rotaček tisknoucích peníze mohlo zdát.

Držme pěsti, ať se virózy nebojíme příliš dlouho. Strach a aktuální léčba jsou totiž mnohem nebezpečnější než nemoc sama.

Lukáš Vácha
Člen představenstva a obchodní ředitel
Conseq Wealth Management

Fondy Conseq slaví výročí

Fondy Conseq slaví výročí

Když v roce 2000 získala společnost Conseq Finance spol. s r.o. povolení k založení irské společnosti s proměnlivým základním kapitálem Conseq Invest plc a k obhospodařování jejích prvních podfondů, byla jednou z prvních společností z regionu střední a východní Evropy, kterým se něco takového povedlo. Svět byl tehdy úplně jiný – ČR ještě nebyla členem EU, výnos 10 letého státního dluhopisu ČR dosahoval 7 % a akcie ČEZ stály okolo 100 Kč. Internet byl ještě v plenkách, ale první internetová bublina už pomalu splaskávala.

Více >>

Richard Siuda
Člen představenstva a ředitel prodeje


Accolade Industrial Fund: Průmyslové nemovitosti jako alternativní investice

Meziroční zhodnocení aktiv jednoho z nejrychleji rostoucích fondů v rámci oboru průmyslových nemovitostí v Evropě, který nyní sdružuje téměř 1 000 kvalifikovaných investorů, se v korunové třídě vyšplhalo na 12,20 % a v eurové třídě na 9,20 %. Ke konci poloviny roku 2020 se ve Fondu Accolade nacházely prostory pro moderní podnikání o rozloze 850 789 m2 v celkové hodnotě téměř 622 milionů euro.

Accolade Industrial Fund: Průmyslové nemovitosti jako alternativní investice

Více >>


Conseq Venture Debt – hvězda na Orbitě?

Conseq Venture Debt – hvězda na Orbitě?

Conseq Venture Debt v srpnu oslavil první výročí existence. Podařilo se mu nasbírat vlastní kapitál přes 300 mil. CZK a realizovat první investice. V druhém kvartálu letošního roku poskytl dluhové financování hvězdám domácí fintechové a e-commerce scény Twisto.cz a Rohlik.cz. Investoři, kteří fondu hned v počátku projevili důvěru, v příštích kvartálech začnou sklízet první ovoce. První rok však nebyl vůbec jednoduchý. Fond reprezentuje novou třídu aktiv, která byla širšímu domácímu investičnímu publiku dosud neznámá.

Více >>

Lukáš Vácha
Člen představenstva a obchodní ředitel
Conseq Wealth Management


Realitní fondy - alternativa i pro drobné investory

Realitní fondy představují zajímavou alternativu ke klasickým fondům, které spravují finanční aktiva. V současné době je investování do těchto fondů velmi populární a i proto vznikají na trhu stále nové. Skupina Conseq obhospodařuje, nebo administruje mnohé z nich. Důvodů proč do nich investovat je více. V poslední době se ukazovala zejména relativně vysoká odolnost proti možným výkyvům trhu a vyšší míra jistoty dlouhodobého výnosu.

Realitní fondy - alternativa i pro drobné investory

Více >>

Vladan Kubovec
Vedoucí oddělení alternativních investic


Conseq ve Zlaté koruně získal dva cenné kovy

Finanční akademie Zlaté koruny po roce opět rozdávala ocenění. Conseq stejně jako v předchozích letech ovládl kategorii Penzijního spoření, když obsadil první dvě příčky.

Stejně jako loni, i letos obhájil zlato Conseq globální akciový účastnický fond, který investuje na akciových trzích v různých regionech a zemích světa včetně rozvíjejících se, a to nákupem akcií či jiných majetkových cenných papírů (včetně cenných papírů fondů kolektivního investování) nebo prostřednictvím finančních derivátů. Fond je součástí komplexního Penzijního programu Zenit, který si jako celek odnesl stříbro.

Conseq ve Zlaté koruně získal dva cenné kovy

Více >>

 

Hodnota k datu

Změna k datu

 

25. 9. 2020

25. 7. 2020

25. 9. 2019


Index PX – české akcie

863,93

– 5,67 %

– 16,21 %

MSCI World – světové akcie

2 326,85

1,54 %

6,51 %

Bloomberg Barclays Czech – české dluhopisy

266,47

0,71 %

4,81 %

Ropa Brent

41,92

– 3,28 %

– 32,81 %


Index VIX*
*očekávaná kolísavost cen amerických akcií

26,38

25,84

15,96

Facebook  LinkedIn  Twitter  Instagram



Conseq Investment Management, a.s. / Burzovní palác, Rybná 682/14 110 00 Praha 1
tel.: +420 225 988 225 / fondy@conseq.cz
www.conseq.cz

Informace obsažené v tomto e-mailu a jeho případných přílohách (dále jen "E-mail") jsou určeny výhradně uvedenému adresátovi, popř. více uvedeným adresátům, jsou důvěrného charakteru a mohou být předmětem obchodního tajemství, popř. mohou být jinak zákonem chráněné. Jestliže nejste zamýšleným adresátem tohoto E-mailu nebo jste ho obdrželi omylem, oznamte prosím okamžitě tuto skutečnost odesílateli a E-mail vymažte bez toho, abyste ho otevírali, kopírovali nebo zpřístupnili třetí osobě nebo ho jinak použili. Děkujeme.

Komentáře